Bănci și Asigurări

Seful Raiffeisen Romania: Mutati-va toate datoriile la o singura banca

Van Groningen: Mutati-va toate datoriile la o singura banca
10.01.2010, 23:19 70

"Clientii persoane fizice pot obtine conditii mai bune daca isirefinan­tea­za datoriile la banca unde au contul de salariu, pentruca acolo riscul poate fi gestionat mai bine. Apoi, pentru o firmanu mai renteaza sa ai credit de la o banca si sa faci platile prinalta. Cred ca refinantarea poate fi o oportunitate de reducere acosturilor si astfel va aparea o tendinta de construire a unorrelatii mai puternice intre banca si client, care va putea ficunoscut si consiliat mai bine", afirma bancherul.

In contextul crizei, el considera ca managementul costurilorramane o tema importanta atat pentru banci, cat si pentru clientiilor.

"Un adevarat management al costurilor nu in­seam­na sa taisalariile cu 5%, ci sa reusesti sa faci acelasi lucru la un costmai mic, sa fii mai eficient. De­gea­ba trimiti oamenii in concediufara plata, pentru ca atunci cand se intorc firma are aceeasistructura de costuri."

In opinia bancherului, criza nu s-a terminat, dar cel putin estemai gestionabila ca proces si spre deosebire de acum un an candabsolut totul era negru, acum apar si altfel de mesaje - uneleneutre, altele chiar pozitive.

"In Romania, ceea ce ne trebuie neaparat este sa revinaincrederea consumatorilor si a mediului de business in propriulviitor. Din pacate inca sunt multe lucruri neclare, iar schimbareanu poate veni asa: hai cu dobanda mai jos si gata s-arezolvat."

Practic, Van Groningen nu vede o amorsare a cererii de crediteprin reducerea dobanzilor, ci prin refacerea increderii in viitor."In Europa de Vest poti sa iei bani cu dobanda foarte mica sitotusi nu se intampla nimic. Trendul de reducere a dobanzii-cheiela lei trebuie gestionat foarte bine: nu cu pasi mari de reducere,cu risc de inversare. In timp, reducerea doban­zii-cheie se vasimti si pe piata, insa nu cu un impact mare la nivelul cererii decredite."

El spune ca totusi Raiffeisen se straduieste sa dea credite noimacar cat sa inlocuiasca rambursarile. "In definitiv, pentru astasuntem aici, sa dam credite, si nu tinem 550 de agentii ca sa dambanii la stat."

Pentru creditele noi, probabilitatea scaderii dobanzilor estemai mare, dar la creditele in sold depinde si de cum estestructurata baza de finantare, care nu se ieftineste imediat.

Pe de alta parte, bancherul sustine ca in pretul unui creditcostul riscului amplificat de incertitudinile de pe piata ajunge saabsoarba efectul scaderii dobanzii-cheie cu 0,5%. "Daca stiu casomajul va creste, includ un cost al riscului mai mare, iarcreditul nu se poate ieftini spectaculos." O alta presiune pecostul creditelor vine de la provizioanele constituite pe termenlung in cazurile in care clientii intra in insolventa.

Van Groningen sustine ca sunt cazuri in care legea a fostfolosita pentru a se evita respectarea contractelor de credit, iarintrarea unui client in insolventa inseamna o intarziere mare arecuperarii unor sume.

"In loc sa tin provizionul doar trei luni, sa recuperez ce mai ede recuperat si sa merg mai departe, stau cu provizionul respectivpoate si doi-trei ani, iar costul acesta trebuie inclus in pretulcreditelor noi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO