Bănci și Asigurări

Şeful UniCredit spulberă zvonurile că banca şi-ar reduce prezenţa în regiune şi anunţă că are planuri de dezvoltare şi de creştere a business-ul în Europa Centrală şi de Est, divizie unde este inclusă România

Şeful UniCredit spulberă zvonurile că banca şi-ar...

Autor: Ştefan Stan

04.09.2017, 15:40 902

Jean Pierre Mustier, noul CEO al UniCredit, a anunţat că grupul are intenţia să crească în Europa Centrală şi de Est, divizie care a adus peste 20% din profitul grupului la ultimele rezultate financiare.

Mustier, care ţinteşte un profit de 4,7 miliarde de euro în 2019, a trebuit să reducă operaţiunile internaţionale, de când a preluat conducerea companiei în urmă cu un an. El a vândut banca poloneză Pekao, reducând prezenţa băncii în Europa la 14 ţări. Totuşi, UniCredit rămâne puternică între cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, trăgându-şi aproape 21% din venituri din regiune, potrivit informaţiilor financiare ale băncii.

”Prezenţa UniCredit în ECE este un punct puternic pe lista de priorităţi a băncii, având în vedere climatul pozitiv macroeconomic”, spune Jacopo Ceccatelli, CEO al Marzotto SIM, un broker din Milano.

Divizia UniCredit din Europa Centrală şi de Est a fost al doilea contributor la profitul trimestrial, cu o creştere netă de 9%, la 495 de milioane de euro. În timp ce planul strategic al UniCredit nu include vâzări sau achiziţii, Mustier a arătat că este deschis la mai multe scenarii.

”Planul nostru este să creştem organic. După anul 2019, toate opţiunile sunt pe masă şi vom vedea care sunt alternativele”, a spus el. ”Suntem deja într-un stadiu avansat de transformare a business-ului, dar mai avem mult de mers.  

Mustier a prezentat în decembrie un plan de transformare pe 3 ani, care include o strângere record de fonduri de 13 miliarde de euro, finalizată cu succes în februarie. De atunci, el a tăiat creditele neperformante şi costurile, simplificând structura băncii.

Printre băncile în care Unicredit vrea să investească se numără şi Yapi & Kredi Bankasi din Turcia, în condiţiile în care şeful băncii italiene vede Europa Centrală şi de Est un ”motor de creştere”.

UniCredit Bank, a cincea bancă din sistemul românesc după activele administrate, a înregistrat un profit de 225,2 milioane lei, în scădere cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile nete din dobânzi au ajuns la 475,9 milioane lei, un avans de 1,4%, în vreme ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 19,1%, până la 191 milioane lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO