Bănci și Asigurări

Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu un punct într-o lună

Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu...

Autor: Ciprian Botea

30.10.2014, 00:09 3029
Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2% unde se situa la jumătatea anului, înainte de o scumpire subită a leilor în lunile august şi septembrie. Indicatorul afişa ieri un nivel de 2,16% pe an, adică un minim al ultimelor două luni şi jumătate.

Scăderea cu un punct procentual a dobânzilor interbancare consemnată în ultima lună este echivalentul diminuării cu peste 100 de lei a ratei lunare la un credit imobiliar de valoare medie. Scăderea se va vedea însă iniţial în costul creditelor noi, în timp ce clienţii cu credite în derulare trebuie să aş­tepte până la finalul anului, când cele mai multe bănci şi-au setat următorul termen de actualizare a ratelor de dobândă din contracte.

Deocamdată, clienţii cu credite în derulare trebuie să plătească rate mai mari decât în vară pentru că ratele s-au actualizat la finalul lunii septembrie la un nivel al Robor de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie.

Dobânzile crescuseră de la 2% pe an la peste 3% pe an în luna septembrie din cauza unei crize de lichiditate în sistemul bancar. Ulterior, problemele cu lichiditatea s-au temperat ca urmare a intervenţiilor BNR, care a injectat într-un interval de trei săptămâni aproape 9 miliarde de lei în piaţa monetară în cadrul a patru operaţiuni de tip repo. BNR a redus şi rezervele minime obligatorii la pasivele în lei, cu impact direct asupra lichidităţii.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- intervenţiile BNR pentru creşterea lichidităţii pe piaţă; ce spune Dan Bucşa, economist al Uni­Credit, despre măsurile BNR şi decalajul între dobânda-cheie şi ratele interbancare

- evoluţia dobânzilor la creditele imobiliare în lei ; stocul creditelor 

- estimări privind evoluţia ratelor la credite până în decembrie 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO