Acum clienţii cu credite în derulare plătesc rate mai mari decât în vară. Se va schimba situaţia?

Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu un punct într-o lună

30 oct 2014 Autor: Ciprian Botea

Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2% unde se situa la jumătatea anului, înainte de o scumpire subită a leilor în lunile august şi septembrie. Indicatorul afişa ieri un nivel de 2,16% pe an, adică un minim al ultimelor două luni şi jumătate.

Scăderea cu un punct procentual a dobânzilor interbancare consemnată în ultima lună este echivalentul diminuării cu peste 100 de lei a ratei lunare la un credit imobiliar de valoare medie. Scăderea se va vedea însă iniţial în costul creditelor noi, în timp ce clienţii cu credite în derulare trebuie să aş­tepte până la finalul anului, când cele mai multe bănci şi-au setat următorul termen de actualizare a ratelor de dobândă din contracte.

Deocamdată, clienţii cu credite în derulare trebuie să plătească rate mai mari decât în vară pentru că ratele s-au actualizat la finalul lunii septembrie la un nivel al Robor de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie.

Dobânzile crescuseră de la 2% pe an la peste 3% pe an în luna septembrie din cauza unei crize de lichiditate în sistemul bancar. Ulterior, problemele cu lichiditatea s-au temperat ca urmare a intervenţiilor BNR, care a injectat într-un interval de trei săptămâni aproape 9 miliarde de lei în piaţa monetară în cadrul a patru operaţiuni de tip repo. BNR a redus şi rezervele minime obligatorii la pasivele în lei, cu impact direct asupra lichidităţii.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- intervenţiile BNR pentru creşterea lichidităţii pe piaţă; ce spune Dan Bucşa, economist al Uni­Credit, despre măsurile BNR şi decalajul între dobânda-cheie şi ratele interbancare

- evoluţia dobânzilor la creditele imobiliare în lei ; stocul creditelor 

- estimări privind evoluţia ratelor la credite până în decembrie 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2014

 
Cuvinte cheie:
credite
, scadere
, ieftinire
, dobanzi
, lichiditate
, rate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide