Semne bune la început de an. Creditarea totală şi-a continuat creşterea în ianuarie, pentru a şasea lună consecutiv, trasă de accelerarea împrumuturilor în lei

24 feb 2016 Autor: Liviu Popescu

Băncile locale aveau la finele lunii ianuarie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), soldul acestora fiind în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

Similar cu lunile precedente, creş­te­rea creditării totale poate fi pu­să exclusiv pe seama accelerării îm­prumuturilor în lei, care au avan­sat cu 20% la 110 miliarde de lei. Care este fundaţia acestei creşteri a cre­di­tu­lui în lei şi cât de riscantă este pentru economie?

„Practic, în acest moment doar o parte din creditele vechi în euro mai sunt prelungite tot în monedă unică şi foarte puţine investiţii sunt accesate în euro pentru achiziţia de echi­pamente din străinătate. În rest, atât pentru creditele persoanelor fizice, cât şi pentru companii, creditele sunt accesate în lei, la dobânzi comparativ egale cu cele în valută“, a explicat analistul economic Dragoş Cabat.

Faţă de luna decembrie 2015 (când cre­ditarea totală a înregistrat un avans de 3% faţă de decembrie 2014) evoluţia din luna ianuarie este uşor mai lentă. Comparativ cu nivelul din decembrie, creditarea totală s-a diminuat cu 0,7%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2016

 
Cuvinte cheie:
crestere
, creditare
, accelerare
, continuare
, imprumut
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide