Bănci și Asigurări

Semne bune la început de an. Creditarea totală şi-a continuat creşterea în ianuarie, pentru a şasea lună consecutiv, trasă de accelerarea împrumuturilor în lei

Semne bune la început de an. Creditarea totală şi-a...

Autor: Liviu Popescu

24.02.2016, 00:08 395

Băncile locale aveau la finele lunii ianuarie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), soldul acestora fiind în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

Similar cu lunile precedente, creş­te­rea creditării totale poate fi pu­să exclusiv pe seama accelerării îm­prumuturilor în lei, care au avan­sat cu 20% la 110 miliarde de lei. Care este fundaţia acestei creşteri a cre­di­tu­lui în lei şi cât de riscantă este pentru economie?

„Practic, în acest moment doar o parte din creditele vechi în euro mai sunt prelungite tot în monedă unică şi foarte puţine investiţii sunt accesate în euro pentru achiziţia de echi­pamente din străinătate. În rest, atât pentru creditele persoanelor fizice, cât şi pentru companii, creditele sunt accesate în lei, la dobânzi comparativ egale cu cele în valută“, a explicat analistul economic Dragoş Cabat.

Faţă de luna decembrie 2015 (când cre­ditarea totală a înregistrat un avans de 3% faţă de decembrie 2014) evoluţia din luna ianuarie este uşor mai lentă. Comparativ cu nivelul din decembrie, creditarea totală s-a diminuat cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO