Bănci și Asigurări

Senatorii PD-L vor să oblige băncile să plătească o taxă de solidaritate

Autor: Ciprian Botea

23.12.2010, 23:56 26

Mai mulţi senatori democrat-liberali au iniţiat un proiect delege prin care să fie instituită pe o perioadă de trei ani o taxăde solidaritate de 2,5% din profitul băncilor, banii urmând săacopere o parte din deficitul bugetului asigurărilor sociale.Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat după ce a primitaviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Propunerea vine într-un moment în care profiturile băncilor seaflă în scădere, multe dintre acestea înregistrând chiar pierderisubstanţiale din cauza costurilor ridicate cu crediteleneperformante.

"Probabil în primul an s-ar strânge câteva zeci de milioane delei din această taxă, dar în timp lucrurile nu vor merge deloc binepentru că marja de profitabilitate a băncilor, şi nu în cazulbăncilor locale, va scădea foarte mult în următorii ani. Nu este osoluţie care să adreseze problema deficitului structural albugetului asigurărilor sociale", comentează analistul financiarAurelian Dochia.

Statul ar putea strânge circa 50 de milioane de lei din taxareasuplimentară a băncilor, în condiţiile în care bugetul pe 2010prevede după ultima rectificare venituri de 320 de milioane de leidin impozitul pe profitul băncilor, ceea ce înseamnă că profiturilecumulate ale băncilor care vor rămâne pe plus vor fi de 2 miliardede lei.

La nivel agregat sistemul bancar va înregistra o pierdere anulacesta, în condiţiile în care după primele zece luni pierdereacumulată a fost de 475 de milioane de lei. Mai multe bănciînregistrează însă în continuare profit după standardele locale deraportare (RAS), adică profitul luat în calcul de Ministerul deFinanţe la stabilirea impozitului.

Discuţii privind taxarea suplimentară a instituţiilor de creditau existat anul acesta atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi lanivel individual în mai multe state membre, fără a se ajunge însăla o abordare comună. Doar Ungaria a instituit până acum o taxă de0,5% din valoarea activelor băncilor, iar Austria este pe punctulde a lua o decizie.

"La nivelul Uniunii Europene există o opinie dominantă şi anumecă măsurile luate împotriva sau în favoarea băncilor trebuie să fieaceleaşi în toate cele 27 de state membre. Piaţa bancară este unaconcurenţială şi băncile pot pleca foarte repede într-un alt locunde pot obţine un profit mai bun", spune Adrian Vasilescu,consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Dochia apreciază însă că riscul ca băncile să-şi reducăexpunerea pe România din cauza unei astfel de măsuri este foartemic, fiind nevoie de un cumul de factori pentru ca instituţiile decredit să ia o asemenea decizie. În schimb, el vede alte efectenegative care ar decurge din eventuala aplicare a legii.

"Astfel de taxe pot avea un efect contrar aşteptărilor.Activitatea de creditare va suferi pentru că băncile ar puteadecide să transfere o parte din costurile suplimentare asupraclienţilor", crede Dochia.

11 dintre cele mai mari 16 bănci locale după active auînregistrat profituri cumulate de 1,2 miliarde lei în perioadaianuarie-septembrie 2010, în timp ce pierderile celorlalte cinciinstituţii de credit au însumat aproape un miliard de lei. Situaţiaeste însă mai dificilă în cazul băncilor mici, care înregistreazăpierderi semnificative deoarece nu au avut suficientă forţăfinanciară pentru a-şi diversifica portofoliile în anii decreştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO