Bănci și Asigurări

Senatorul Daniel Zamfir continuă atacul la adresa BNR: Indicele ROBOR este unul trucat, aranjat şi nu are legătură cu realitatea. Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a spus adevărul

Senatorul Daniel Zamfir continuă atacul la adresa BNR:...

Autor: Alexandru Costea

19.03.2019, 15:07 4444

Senatorul ALDE a declarat că, în urma audierii fostului trezorier Bancpost, Lucian Isar, a concluzionat că indicele ROBOR este „aranjat” iar Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, nu a spus adevărul despre investigaţia condusă de instituţia sa.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a adăugat că va prezenta o informare din care să rezulte că „indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor”.

„În urma audierii a unui alt reprezentant al băncilor care au participat la procedura de fixing din acea perioadă, am constatat, dacă mai era nevoie, că indicele ROBOR, cel la care se raportează azi ratele românilor, este unul trucat, este unul aranjat, n-are nicio legătură cu realitatea şi dincolo de faptul că BNR a intervenit brutal ca să stabilească acest indice am să solicit imediat după ce se va termina această şedinţă colegilor mei să prezentăm o informare succintă din care să rezulte foarte clar că indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor. Indicele ROBOR este rezultatul unui mecanism care n-are nicio legătură cu realitatea şi va trebui să dispară urgent din ceea ce înseamnă calculul ratelor românilor”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a mai explicat că 20 de trezorieri din bănci erau convocaţi periodic la BNR, loc unde se stabileau de către conducătorii instituţiei cât să fie indicele ROBOR, cu care erau inclusiv calculate împrumuturile băncilor pentru statul român.

“Am avut încă odată confirmarea că acest indice nu este rezultatul unor tranzacţii reale. Ne-a confirmat şi aici domnul Lucian Isar faptul că acele tranzacţii erau unele trucate, stabilite undeva la BNR sau în Parcul cu platani. A confirmat faptul că cei 20 de trezorieri ai băncilor şi nu numai ei erau convocaţi periodic la BNR sau la Parcul cu platani, locul unde se făceau chermeze, loc unde se stabileau de către conducătorii BNR cât să fie indicele ROBOR, cu cât să împrumute băncile statul român”, a completat Zamfir.

El doreşte să sesizeze Biroul Permanent al Senatului pentru a îi convoca pe reprezentanţii BNR, inclusiv Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Naţionale, în cazul influenţării cursului de schimb şi a indicelui ROBOR.

”Avem un fapt fără precedent când doi salariaţi ai BNR, convocaţi şi ei la aceste audieri pentru a afla adevărul nu sunt lăsaţi să participe la aceste audieri. Vom sesiza BP al Senatului ca aceşti funcţionari BNR să fie prezenţi la audierile Comisiei Economice, întrucât sunt lucruri foarte grave care s-au petrecut la BNR şi continuă să se petreacă lucruri care influenţează în mod direct atât cursul de schimb cât şi indicele ROBOR. Aşa a fost şi cu dl Guvernator (Mugur Isărescu - n.r.). Se tot invoca că BNR nu este o instituţie publică. Cei din Banca Naţională sunt funcţionari publici, Consiliul de Administraţie al Băncii este ales de Parlamentul României. Faptul că îşi permit aceşti funcţionari să nu participe la aceste audieri profitând de faptul că legea nu prevede sancţiuni pentru cei care nu vin la Comisia de anchetă, nu cred că e un răspuns pe care Parlamentul să-l accepte, cum de asemenea nu trebuie să acceptăm nici faptul că un senator la vremea aceea era participant activ la manipularea ROBOR nu doreşte să participe, şi ăsta este un semnal negativ pe care l-am transmite dacă am continua să tolerăm aceste aspecte. Ne gândim la toate pârtiile legale pe care le avem să-i determinăm pe cei care sunt obligaţi să respecte legea să o şi facă”, a mai subliniat senatorul ALDE.

De asemenea, Zamfir consideră că este necesară reaudierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, privind investigaţia condusă de instituţia sa între 2008 şi 2011, deoarece aceasta a fost închisă “în mod dubios”.

“Ne gândim foarte serios la reaudierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, întrucât au apărut foarte multe opinii contrare preşedintelui Consiliului Concurenţei, ceea ce ne arată că domnia sa nu a spus adevărul, a ascuns multe lucruri care fac ca suspiciunea pe care am avut-o, că această investigaţie a fost închisă într-un mod dubios începe să se confirme. Faptul că la Consiliul Concurenţei există o structură de securitate care le cere angajaţilor să trimită într-un plic sigilat către preşedintele Consiliului felul în care au răspuns la această Comisie, asta ţine de practici sovietice care n-au ce căuta într-o instituţie democratică, ca atare cred că reaudierea preşedintelui Consiliului Concurenţei este absolut necesară”, a mai declarat Daniel Zamfir.

El a afirmat că se va consulta cu colegii săi pentru a face o propunere Guvernului şi Băncii Naţionale privind decuplarea „în mod urgent” a ROBOR de ratele românilor.

„Astăzi mă voi consulta cu colegii mei şi imediat ce vom încheia audierile şi cu cei de la Consiliul Concurenţei vom face o propunere atât Guvernului cât şi BNR care să ducă la decuplarea în mod urgent a ROBOR de ratele românilor”, a declarat Zamfir.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei începute în 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleşilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO