Bănci și Asigurări

Senior economist BT: Ciclul investiţional va continua, consumul privat se va tempera

Senior economist BT: Ciclul investiţional va continua,...

Autor: Mediafax

27.10.2016, 17:23 163

Printre datele statistice care au stat la baza acestei concluzii se află accelerarea la 6% an/an în T2 a investiţiilor, creşterea cu peste 10% a consumului an/an, creştere economică de 5,2% an/an în S1, cel mai bun ritm din 2008, accelerarea cererii interne, pe investiţii (7.4% an/an) şi consum (10.2% an/an).

În acelaşi timp, agricultura a crescut cu 10,1% an/an, comerţul/reparare auto-moto/transport şi depozitare/HORECA cu 12,4% an/an, iar IT&C cu 13% an/an.

Analistul subliniază de asemenea ajustări în sfera balanţei de plăţi după votul pro-Brexit, investiţiile străine în creştere cu peste 29,3% an/an la 2,6 miliarde euro la opt luni. În paralel, se observă semnale de inflexiune în sfera preţurilor de consum şi o serie de provocări externe şi interne, pe zona politică, instituţională şi politică economică.

În ceea ce priveşte prognoza pe termene mediu, Andrei Rădulescu estimează continuarea ciclului investiţional în trimestrele următoare, menţinerea dinamicii exporturilor inferioară ritmului de evoluţie a importurilor, convergenţa dinamicii preţurilor de consum spre ţinta BNR, majorarea graduală a costurilor de finanţare.

Economistul consideră că există de asemenea premise de apreciere uşoară a monedei naţionale şi un nou mix de politici economice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO