Bănci și Asigurări

Si clientii cu ipotecare incep sa le dea batai de cap bancherilor

Si clientii cu ipotecare incep sa le dea batai de cap bancherilor
11.04.2010, 23:05 15

Clientii care au luat credite ipotecare si care pana acum sestraduiau sa-si plateasca ratele pentru a nu-si pierde casele incepsa aiba probleme cu plata ratelor lunare, fenomen reflectat deavansul mai accentuat al restantelor la imprumuturile in valuta side cresterea restantei medii.

De exemplu, restanta medie la creditele contractate depersoanele fizice a ajuns in februarie la 3.360 de lei (820 deeuro), in crestere cu aproximativ 250 de lei fata de lunaanterioara si aproape dublu fata de nivelul inregistrat in aceeasiperioada a anului trecut, arata datele BNR.

In acelasi timp, ritmul de crestere a restantelor in valuta aaccelerat in ultimele luni, in februarie intarzierile mai mari de30 de zile la plata creditelor in euro ajungand la 1,13 miliarde delei (275 mil. euro), cu 10,6% mai mult decat in lunaanterioara.

"Probabil ca avansul mai accentuat al restantelor pentrucreditele in valuta provine mai ales din intarzierea la platapentru credite ipotecare, care sunt contractate mai ales in monedastraina si care, fiind de valori mai mari, se reflecta in cresteride mai mare amploare a volumului restantelor", comenteaza RozaliaPal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Probleme in crestere cu portofoliile de credite ipotecare suntindicate si de numarul din ce in ce mai mare de anunturi delicitatii pentru executarea silita a imobilelor pe care bancile vorsa le recupereze de la clientii care nu si-au mai putut platiratele. De exemplu,

Raiffeisen incearca sa vanda 70 de case si terenuri executatesilit doar luna aceasta, iar BCR a programat deja tot atatealicitatii in aprilie si mai.

Totusi, cresterea restantelor la valuta vine in contextul incare clientilor le este chiar mai usor sa-si plateasca ratele decatin urma cu un an, ca urmare a aprecierii leului in fata monedeiunice europene.

Majoritatea intarzierilor la plata sunt consemnate in continuarein cazul creditelor in lei, care sunt in cea mare parte imprumuturide consum fara garantii. Creditele de consum reprezinta circa 80%din totalul sumelor restante, avand in vedere ca pe acest segments-a resimtit mult mai repede cresterea somajului si scadereavenitului disponibil al populatiei.

In februarie, restantele mai mari de 90 de zile ale populatieiau ajuns la 2,58 miliarde de lei (630 mil. euro), in conditiile incare valoarea totala a intarzierilor la plata era de 3,46 miliardede lei. Intarzierile mai mari de 90 de zile sunt incadrate,potrivit normelor BNR, in categoria pierdere si sunt provizionateintegral de catre banci.

Analistii spun ca este de asteptat ca anul acesta portofoliilede credit ale bancilor sa continue sa se inrautateasca, oameliorare a situatiei urmand sa aiba loc abia din 2011. Ratariscului de credit ajungea in februarie la 16,6%, iar prognozaUniCredit indica un nivel de 17,8% pana la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO