Bănci și Asigurări

SIF-urile ar prefera amanarea listarii BCR

SIF-urile ar prefera amanarea listarii BCR

Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest: Probabil se va amana listarea BCR pana cand pietele de capital isi vor reveni

15.02.2009, 17:48 13

Din cauza conjuncturii proaste de pe bursa, cele cinci SIF-uri care controleaza 30% din capitalul social al BCR vor purta discutii cu actionarul majoritar al bancii - Erste Bank despre oportunitatea listarii BCR anul acesta, conform obligatiei din contractul de privatizare, afirma reprezentantii societatilor.

"SIF-urile vor purta discutii cu actionarul majoritar al BCR despre oportunitatea listarii in actualele conditii de piata. Discutiile vor avea loc dupa incheierea Adunarilor Generale ale SIF-urilor. Probabil vom demara operatiunile necesare listarii, insa intrarea la tranzactionare a BCR va depinde foarte de mult de situatia pietelor locale si internationale de capital", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5).
Anul trecut, Bursa de Valori Bucuresti a suferit una dintre cele mai dramatice scaderi, de peste 70%, incheind prima luna din 2009 cu o depreciere de aproape 30%.
Potrivit angajamentului asumat prin contractul de privatizare de grupul austriac Erste, listarea BCR ar trebui sa aiba loc pana in toamna acestui an. Neindeplinirea acestei obligatii ar atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statutul BCR, care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 69,1719% pe care il detin, fiind nevoie de o majoritate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari, au renuntat in schimbul listarii.
Pana in prezent insa nu au fost luate masuri concrete de a lista banca, mai mult nu a fost stabilita valoarea pachetului de actiuni care va fi adus pe Bursa. "Probabil se va amana listarea BCR pana cand pietele de capital isi vor reveni. Mai mult ca sigur ca SIF-urile nu au niciun interes ca actiunile BCR sa intre la tranzactionare la valoarea nominala", a spus Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF 4).
Valoare nominala a unei actiuni BCR este de 1leu.
"Nu ne este indiferent pretul la care se face oferta publica de titluri BCR. Vrem ca acesta sa nu fie afectat de contextul nefavorabil din plan local si international", a continuat Ciurezu de la SIF Oltenia.
Pentru ca banca sa indeplineasca conditiile de listare la Bursa, actionarii BCR vor trebui sa aprobe o majorare de capital sau sa vanda din participatiile detinute. Reprezentantii SIF-urilor au spus anul trecut ca vor sustine o majorare de capital social la BCR in locul vanzarii de actiuni proprii. Incepand din luna august, SIF-urile sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere prin Mihai Fercala si Tudor Ciurezu, dupa mai bine de un an de absenta.
"Rezultatele financiare ale BCR pe 2008 sunt foarte bune in comparatie cu cele din 2007, sustinute atat la nivel operational, cat si la nivelul incasarilor din vanzarea diviziilor de asigurari. Bugetul pe 2009 va fi unul defensiv", a spus Szel.
BCR a inregistrat in 2007 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 276,5 mil. euro. Anul trecut, banca a incasat 62 mil. euro din vanzarea participatiei la Asiban. Pentru anul 2009, bugetul de venituri si cheltuieli supus aprobarii actionarilor prevede o crestere a veniturilor cu 20% si un profit la nivelul celui din 2008.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO