ANALIZĂ

Sistemul bancar a fost pe profit în primul semestru. Va reuşi să rămână pe plus până la sfârşitul anului?

19 aug 2014 Autori: Claudia Medrega , Corina Mirea

Sistemul bancar a încheiat primul semestru pe profit, însă menţine­rea rezultatului financiar în terito­riul pozitiv şi în a doua jumătate a anului rămâne incertă având în vedere revenirea economiei în recesiune tehnică şi necesitatea ca băncile să constituie provizioane suplimentare în contextul ope­ra­ţiunilor de curăţare a portofoliilor de credite neperformante.

Criza economică a lovit puternic profitabilitatea sistemului bancar, care a acumulat trei ani la rând pierderi, respectiv în 2010, 2011 şi 2012.  Anul trecut, în care economia a făcut un salt de 3,5%, a adus şi primele semnale de refacere a profitabilităţii, însă revigorarea a fost anemică, profitul la nivelul întregului sistem bancar fiind de doar 49 mil. lei.

În primele şase luni din 2014 cele 40 de bănci de pe piaţă au cumulat un rezultat pozitiv de 223 mil. lei, de cinci ori mai mic decât cel raportat pentru S1 din 2013 şi mai puţin de jumătate din câştigul sistemului bancar din primul trimestru din 2014. Rămâne de văzut dacă sistemul va rămâne pe profit până la sfârşitul anului.

„Evident că sistemul bancar depinde foarte mult de cum merge economia în general, dar acum există un trend de stabilitate a acestuia. Anul 2013 a fost cel mai tensionat, dat fiind faptul că multe bănci şi-au făcut curat în portofolii. Lucrurile încep să arate ceva mai bine şi trendul pare să continue. Dacă economia va da semne negative, nici băncile nu vor mai miza pe creşteri foarte bune, cel mult se vor lupta să îşi păstreze poziţia, vor fi prudente, însă nu se poate spune că recesiunea tehnică recentă în care a intrat România le sperie“, spune Aure­lian Dochia, analist economic şi membru al consiliului de administraţie al BRD. El apreciază că „băncile şi-au învăţat lecţia“, mai ales cele care nu au băgat în seamă criza şi din a căror cauză s-a ajuns în acea situaţie.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2014

 
Cuvinte cheie:
sistem bancar
, profit
, semestru
, reusita
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide