Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie. De la un profit de 4,4 miliarde lei în 2008, băncile au ajuns la o pierdere totală de 2,1 miliarde de lei

12 feb 2013 Autor: Razvan Voican

În ultimii trei ani băncile au adunat pierderi de 3,4 mld. lei în condiţiile în care o cincime din credite au devenit neperformante.    

Banca Naţională a strâns rezultatele financiare pre­liminate ale celor 40 de in­stituţii de credit de pe pia­ţă şi a tras linie: pier­deri cumulate record de 2,12 mld. lei pe anul trecut, aproape triple faţă de 2011. În 2008 sistemul raportase cele mai mari câştiguri din istorie, peste 4,4 mld. lei.

2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregis­trat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor. Aceas­ta a fost consecinţa agravării pro­ce­sului de deteriorare a calităţii por­tofo­liilor de credite, dar şi a scă­derii sol­dului creditelor în condiţiile în care pro­ducţia de credite noi s-a pră­bu­şit, iar multe bănci au vândut pa­che­te de active devenite ne­perfor­mante. Rezultate negative au înregis­trat de­opotrivă bănci mari şi mici. În 2011 pierderile cumulate ale băn­cilor au însu­mat 777 mil. lei, iar în 2010 circa 516 mil. lei.

Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: De la devalizarea băncilor de stat s-a trecut la devalizarea internă şi privată a băncilor private. Care este mult mai mare, mai rea şi mai ascunsă. Plus că e dată cu parfum de lux

Potrivit unor calcule pro­vi­zorii ale băncii cen­trale, la sfâr­şitul anului tre­cut ra­ta cre­ditelor ne­per­for­mante din sis­tem a urcat la 18,2%, cu aproa­pe pa­tru punc­te pro­cen­tua­le peste ni­ve­lul din anul pre­cedent.

Creş­te­rea nu este sur­prin­ză­toare având în vede­re că economia nu şi-a revenit, au con­ti­nuat să apa­ră ca­zuri de insolvenţă printre com­panii, iar multe dintre creditele restructurate în primii ani de criză au ajuns să acu­muleze noi restanţe re­devenind neperfor­mante. De ase­menea, piaţa bancară a fost zdrun­cinată de o serie de cazuri de fraudă care încă sunt în anchetă, iar nivelul ridicat al neperformanţei su­gerează şi slăbiciuni la nivelul siste­melor de evaluare a riscului.

La pierderi de 2,1 miliarde de lei, ren­tabilitatea capitalului din sistem a rămas în teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca şi în anii precedenţi, BNR a continuat să preseze acţionarii băn­cilor cu rezultate negative să aducă sume suplimentare la capital, astfel încât solvabilitatea medie pe sistem s-a menţinut la 14,6% la sfârşitul anului.

 

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2013

 
Cuvinte cheie:
sistemul bancar
, pierderi
, profit
, bănci
, BNR
, rezultate financiare
, credite neperformante
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 4 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (4):
gghas - 12 februarie 2013, 17:05

Nu se poate, asa ceva nu se poate in conditiile in care ai o gramada de comisioane de risc, asigurari de viata , de neperformanta si cate multe alte asemenea. O singura explicatie ar mai putea fi acceptata, furtul angajatilor, metoda practicata cu mult succes la bancile si intreprinderile statului. In timp metodele s-au perfectionat, s-au rafinat, Ei insisi fac dosare de credit, tot ei le aproba, si dupa ce platesc cateva rate, dispare debitorul. Creditul e trecut la neperformante, etc... Cum nu au profit nu vor plati nici impozite la stat, sau mai bine-zis nu raporteaza profit ca sa nu plateasca impozite la stat.

AristotelCostel - 12 februarie 2013, 12:04

In 2008 versurile erau altele. Unii erau mari capitalisti, absolventi de MBA, iar criticii, niste bieti comunisti de gradina. Sa zicem, in imaginar, ca bietii comunisti de gradina au ramas in acelasi stadiu. What about... marii capitalisti? Cum explica "bancherii" pierderile financiare? Cand cresteau schemele Ponzi isi alocau... bonsuri. Ce se intampla cand pierd bani? Ce spune manualul micului capitalist? :D

cristi - 12 februarie 2013, 11:22

De ce se mira unii? Bancile dau credite pe ochi frumosi, "pe criterii politice" a se intelege, Firme care iau credite pe baza unui bilet la ordin, a se vedea arhiva Monitorului de Suceava vizavi de o anumita fabrica de resapat cauciucuri din Slobozia-Suceava. In acelasi timpi daca o persoana fizica doreste un credit sau sa-l refinanteze ii trebuie o mie de hirtii. Sau cum e practica BCR te oferteaza cu:- fara comision de acordare; -asigurarea moca la BCR asigurari( oferta valabila noiembrie 2009 disponibila la acea data inclusiv pe bcr.ro) si alta dobinda la clientii cu istoric. Dupa ce am girat cu casa si am cheltuit pentru garantare pe la notar se schimba contractul: -cu comision de acordare desi la banca la care am fost inainte nu garantasem cu casa, asigurarea platita, inclusiv cea obligatorie desi nu era obligatorie. Si apropo pentru inteligentii de la BCR, nici nu ma deranjez sa pun ghilimelele) pentru o asazisa restanta de 0.03 euro a-ti trimis SMS, am fost sunat si a-ti…

K2 - 12 februarie 2013, 09:46

mda........ asta-i inceputul pierderilor pt. sistemul de camatarie legala din Romanikka patronat de ARB si girat de BNR . Pt. ca banci nu se pot numi. Nu cred ca au redus semnificativ dobanzile la creditele acordate. Au aceleasi dobanzi de dinainte de criza. Dar de..... domnii bancheri trebuie sa raporteze profituri nesimtite la bancile mama. Iar economia din Romanikka nu mai poate sa-si revina. Cu ce? Ce mai merge? Ce industrie mai avem? Da e adevarat............mai avem cate ceva de vandut si dupa asta s-a terminat.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide