Bănci și Asigurări

Sistemul bancar se consolidează. Numărul băncilor din statistici va coborî de la 40 la 35

Sistemul bancar se consolidează. Numărul băncilor din...

Autor: Claudia Medrega

27.10.2015, 00:07 1067

Consolidarea sistemului ban­car în urma tranzacţiilor de vânzare de bănci şi de portofolii din ultimii ani se va vedea în sta­tis­tici, numărul ju­că­torilor care ac­ti­veză pe piaţa locală urmând să se re­ducă la 35 de bănci.

Volksbank, Mil­lennium, RBS, Bank of Cyprus vor ieşi din lista institu­ţiilor de credit din statisticile BNR, du­pă ce Montepio a făcut deja acest pas.

Sistemul bancar cuprinde 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce generează de mult timp dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fuziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător.

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, UniCredit a cumpărat de la RBS portofoliul de retail şi corpo­rate, iar OTP Bank a preluat integral Millennium Bank. Şi grupul cipriot Bank of Cyprus se află în proces de lichi­dare a opera­ţiu­nilor locale, ban­ca vânzând deja portofoliul de retail către Marfin Bank. Banca şi-a schim­bat strategia şi a decis să-şi reducă gra­dual operaţiunile din România şi să vândă pe bucăţi portofoliul de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO