Bănci și Asigurări

Sistemul bancar se îndreaptă spre cel mai mare profit anual din istorie, de peste 1 mld. euro

Sistemul bancar se îndreaptă spre cel mai mare profit...

Autor: Claudia Medrega

22.08.2016, 00:08 3001

Sistemul bancar a obţinut în primul semestru un profit net de aproximativ 2,4 mld. lei (circa 530 mil. euro), dublu faţă de anul trecut, iar dacă trendul continuă, câştigul băncilor poate ajunge la un record în 2016.

Sectorul bancar, care finan­ţea­ză în proporţie de 90% eco­nomia, a reuşit să facă în pri­mul semestru (S1) un pro­fit de circa 2,4 mld. lei, astfel că pe întreg anul câştigul poate să se apropie sau chiar să depăşească nive­lul din anul de boom 2008, de 4,4 mld. lei, când economia şi creditarea duduiau.

Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperfor­man­te, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creş­tere. Marja mare dintre do­bân­zile la cre­dite şi depozite şi creş­terea veni­turilor din co­mi­sioane a susţinut, de ase­me­nea, rezultatele rapor­tate de bănci. Totodată, o con­tri­buţie im­portantă la câştigurile băn­­ci­lor a venit şi din vânzarea ac­ţiu­nilor deţinute la Visa.

„Cred că în a doua jumătate a anului 2016 va continua trendul ascendent. Există toate motivele să continue această tendinţă până la sfâr­şitul anului. Vor fi rezultate bune şi în al doilea semestru. Pe întreg anul va fi un rezultat bun care poate să fie în jurul sau chiar peste nivelul din 2008. Credita­rea, probabil, va continua să creas­că. Cu ex­cepţia influenţei Visa, care a fost doar în primul semestru, ceilalţi factori pot con­tinua să crească“, apreciază Aurelian Dochia, analist economic.

Primul semestru din acest an a fost cel mai bun din 2008 încoace pe partea de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun la creditele de consum. Bancherii locali au aprobat în primele şase luni din acest an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de peste 15 mld. lei.

La sfârşitul primului trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, astfel că până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul. Creşterea creditării a sus­ţinut as­cen­siunea activelor sistemu­lui bancar până la un maxim de 380 mld. lei, sol­vabilitatea a rămas la un ni­vel ridicat în pri­mul semestru, de pes­te 19%, iar rata creditelor neper­formante a con­tinuat să scadă, spre 11%.

Anul trecut băncile au făcut profit de 4,5 mld. lei, potrivit datelor finale ale BNR, comparabil cu cel din anul de boom 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO