Bănci și Asigurări

Situaţie paradoxală: trei bănci iau săptămânal bani de la BNR deşi piaţa stă într-o baltă de lei

Situaţie paradoxală: trei bănci iau săptămânal bani...

Autor: Liviu Popescu

05.08.2015, 00:05 1582
Băncile au început să apeleze din nou la lichiditatea de la BNR cu un ritm săptămânal, după două luni de pauză, odată cu intensificarea crizei din Grecia, astfel că de la finalul lunii iunie încoace au avut loc şase operaţiuni de tip repo. Nevoia de lichiditate a scăzut însă treptat, iar numărul băncilor participante a scăzut de la cinci în iunie la trei luna aceasta.
 
Cea mai recentă licitaţie repo a avut loc pe 3 august, când trei bănci au împrumutat 780 mil. lei prin operaţiuni repo, tranzacţii prin care instituţiile de credit primesc lichiditate pentru care garantează cu titlurile de stat deţinute în portofoliu. Cea mai mare sumă a fost oferită însă la începutul lunii iulie, fiind de 1,6 mld. lei.
 
Analiştii din piaţă spun că nu este vorba de lipsă de lichiditate în sistem, fiind vorba cel mai probabil de faptul că unii jucători au acces limitat la piaţa monetară. „Nu credem că licitaţia repo din 3 august a fost un semn de slăbiciune. Mai degrabă arată că unii participanţi au acces limitat la finanţare pe piaţa monetară“, scriu ana­liştii de la ING într-un raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO