Bănci și Asigurări

Skopek, BCR: Avem 1.800 de dosare pentru "Prima casa"

23.08.2009, 17:30 25

BCR, cel mai mare jucator din "Prima casa", ar putea epuiza pana la sfarsitul anului intreg plafonul de garantare alocat de 308 mil. euro, insa nu este suficient pentru ca programul sa devina un motor al creditului ipotecar, afirma Martin Skopek, vicepresedintele bancii responsabil cu retailul.

"In conditiile in care am intrat in program abia la inceputul lui august, putem spune ca procesul de acordare a creditelor a inceput bine: avem peste 1.800 de dosare in diferite stadii de analiza si am dat deja cateva zeci de imprumuturi. Ca atare, suntem increzatori ca pana la sfarsitul anului vom epuiza intreg plafonul", a spus Skopek pentru ZF.

Totusi, seful retailului BCR nu considera ca "Prima casa" poate deveni motorul relansarii creditului. De altfel, numarul imprumuturilor care pot fi acordate pe baza garantiei statului este destul de mic. La un credit mediu de circa 43.000 de euro, BCR ar urma sa dea mai putin de 7.200 de finantari. Fara program ar fi acordat probabil si mai putine.

Skopek spune ca din trimestrul al doilea a vazut o tendinta de crestere a cererii de credite, insa la o viteza mult mai scazuta decat in urma cu un an.

"Incepand din trimestrul II vedem un trend clar de crestere a cererii de credite ipotecare, insa cu un ritm mult mai redus in comparatie cu 2008. Datorita caracteristicilor sale, programul 'Prima casa' sustine acest trend insa nu poate fi motorul cresterii."

Comparativ cu pozitia din prima jumatate a lui 2008, cota de piata a BCR pe retail s-a erodat de la 21,1% la 20,8% la credite, respectiv de la 25,9% la 25,2% la depozite, desi reteaua teritoriala a crescut cu 11 unitati, pana la 652.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO