Bănci și Asigurări

Şocurile externe împing euro peste pragul de 4,3 lei. Care este următoarea barieră?

Şocurile externe împing euro peste pragul de 4,3 lei. Care este următoarea barieră?

Autor: Ciprian Botea

23.09.2011, 00:09 2413

Euro a depăşit ieri pragul psihologic de 4,3 lei pentru prima dată în ultimele nouă luni în contextul în care banca centrală nu a schiţat niciun gest clar de apărare a leului după ce tensiunea externă legată de datoriile suverane din zona euro şi de criza din SUA s-a acutizat.

Cursul a deschis şedinţa interbancară de ieri direct peste nivelul de 4,3 lei, iar pe parcursul dimineţii a testat şi cotaţii de 4,31 lei. Paritatea oficială a fost stabilită la 4,3081 lei/euro, cel mai înalt nivel înregistrat din 6 decembrie 2010 încoace.

Euro a mai testat pragul de 4,3 lei şi în ultimele săptămâni, dar cursul oficial nu a trecut de această barieră, privită de jucătorii din piaţă drept o limită superioară dincolo de care intervenţia BNR pe piaţă ar fi inevitabilă.

"Care este noul plafon? Rămâne să vedem. Ce ştim sigur este că nu mai e la 4,30 lei/euro", comentează un dealer. El spune că, de fapt, plafonul de 4,30 era construit mai mult în psihologia pieţei, pentru că în piaţă nu s-au văzut acţiuni clare întru apărarea acestui nivel de curs din partea băncii centrale. "O să ne facem eventual o idee despre un nou plafon când o să apară vreo acţiune. Deocamdată lucrurile s-au potolit."

În continuare leul s-a arătat mult mai puţin afectat de tensiunea externă în comparaţie cu zlotul şi forintul. Leul a pierdut mai puţin de doi bani în faţa euro în şedinţa de ieri, în timp ce zlotul polonez a coborât la maximul ultimelor 27 de luni, de 4,48 zloţi/euro.

Analiştii nu exclud însă posibilitatea ca şi leul să se deprecieze mai rapid dacă problema datoriilor suverane se agravează. "Intensificarea crizei datoriilor din zona euro ar putea duce la creşterea cursului de schimb euro-leu până la 4,4 sau chiar 4,5 lei. (...). Nu trebuie să ne surprindă dacă BNR va permite ca euro să se tranzacţioneze peste pragul de 4,3 lei, având în vedere cererea externă slabă, dar e foarte probabil ca banca centrală să intervină în cazul unor mişcări bruşte pe piaţă", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

El spune că în trecut Banca Naţională s-a arătat dispusă să sacrifice creşterea economică pentru a menţine stabilitatea cursului, de aceea nu este exclus ca istoria să se repete.

Şi dolarul american a câştigat aproape şase bani în faţa leului, cursul ajungând la 3,1978 lei/dolar. Francul elveţian a coborât însă mai aproape de pragul de 3,5 lei în condiţiile în care banca centrală a Elveţiei încearcă să limiteze aprecierea francului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO