Bănci și Asigurări

Solvabilitatea băncilor a trecut de 17% în septembrie

Solvabilitatea băncilor a trecut de 17% în septembrie

Autor: Andra Oprescu

26.11.2014, 00:00 406
Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a continuat creşterea şi a depăşit pragul de 17% la finalul lunii septembrie, potrivit datelor BNR. Nivelul de solvabilitate minim cerut de BNR este de 10%. Un indicator de solvabilitate mai mare arată că băncile sunt mai puţin riscante şi pot face mai bine faţă unor şocuri. Un nivel foarte ridicat al indicatorului nu este însă de dorit pentru că arată că băncile nu îşi utilizează resursele de care dispun pentru acordarea de credite şi realizarea de venituri. Deşi indicatorul de solvabilitate creşte, soldul creditelor continuă să scadă pe fondul contractării componentei în valută. În octombrie creditele s-au redus cu 3,3% faţă de octombrie 2013.
 
Deşi băncile au resurse pentru a accelera creditarea, se plâng de lipsa cererii. Sectorul bancar a înregistrat injecţii de capital de circa 12 miliarde de lei din 2008 până la finalul anului trecut. Băncile, alături de alte companii din sectorul financiar, au fost foarte afectate de criza financiară, iar acţionarii străini au fost nevoiţi să suplimenteze capitalurile pentru a acoperi pierderile sau pentru a menţine indicatorii de performanţă în limitele locale. BNR  a impus băncilor în 2009 creşterea indicatorului de solvabilitate la 10%, peste limita minimă în vigoare conform reglementărilor europene, care se situează la 8%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO