Bănci și Asigurări

Spania: „Sistemul corupt” care le-a adus o viaţă de lux bancherilor

Rodrigo Rato

Rodrigo Rato

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2016, 00:00 985

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional Rodrigo Rato urmează a fi judecat sub acuzaţia de a fi supravegheat un „sistem corupt” care l-ar fi ajutat pe el şi pe alţi executivi bancari să abuzeze de fonduri bancare pentru cheltuieli personale pe hoteluri, petreceri şi cumpărături de lux în perioada în care acesta a deţinut poziţii în sistemul bancar spaniol, scrie The Guardian.

În urma procesului, fostul ministru al economiei şi cândva star al Partidului Popular Conservator din Spania riscă să ajungă în închisoare şi să i se impună o amendă considerabilă.

Cazul reprezintă de asemenea o nouă lovitură pentru Partidul Popular după eşecurile repetate ale acestuia de a forma un guvern din cauza lipsei de susţinere datorate în mare parte scandalurilor de corupţie în care a fost implicat. Rato va apărea în faţa instanţei împreună cu alţi foşti 65 de executivi şi foşti membri ai boardurilor băncilor Caja Madrid şi Bankia. Problemele celor două bănci au determinat bailout-ul UE al sectorului financiar al Spaniei. Aceştia sunt acuzaţi de a-şi fi acoperit cheltuieli personale cu carduri de credit puse la dispoziţia lor de cele două bănci fără a le justifica sau declara în faţa autorităţilor fiscale.

În total, aceştia ar fi cheltuit 12 mil. euro în perioada 2003-2012, făcând câteodată cheltuieli de lux chiar în perioada crizei economice din Spania. Potrivit acuzaţiilor, Rato a păstrat sistemul corupt instituit de predecesorul său Miguel Blesa când a preluat frâiele Caja Madrid în 2010. Acesta ar fi copiat sistemul când a preluat conducerea Bankia, un grup creat în 2011 prin fuziunea dintre Caja Madrid şi alte şase bănci. Acum în vârstă de 67 de ani, Rato a fost ministru al economiei şi vicepremier în guvernul PP al lui Jose Maria Aznar în perioada 1996-2004, apoi a preluat conducerea FMI până în 2007.

Cariera sa de bancher în Spania a fost una scurtă, din 2010 până în 2012, însă în afară de cazul cardurilor de credit nedeclarate, aceasta a dus de asemenea la un alt scandal bancar considerat cel mai amplu din istoria ţării. Mii de investitori mici şi-au pierdut banii după ce au fost convinşi să-şi transforme economiile în acţiuni înaintea listării Bankia în 2011, cu Rato la cârma băncii. La mai puţin de un an, Rato a demisionat. O anchetă a fost mai apoi lansată. Rato este acum acuzat de a fi cheltuit 99.000 de euro în doi ani pe genţi de lux, hoteluri de cinci stele şi alcool. Procurorii urmăresc să obţină o condamnare la închisoare de patru ani şi jumătate şi o amendă de 2,6 milioane de euro. Rato, însă, neagă orice nereguli.

Ca şef al Caja Madrid, Blesa, care a implementat sistemul cardurilor, este acuzat de a fi cheltuit 436.000 de euro în perioada 2003-2010. Rato este al doilea fost şef al FMI pus sub acuzare, după Dominique Strauss-Kahn. Actuala şefă a FMI, Christine Lagarde, va apărea de asemenea în faţa instanţei în decembrie în legătură cu sume masive din banii statului acordate magnatului francez Bernard Tapie în perioada în care aceasta a fost ministru de finanţe.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO