Bănci și Asigurări

Statistică dureroasă: Doar 34% din creditele corporate au fost pentru investiţii

Statistică dureroasă: Doar 34% din creditele corporate...

Autor: Anelis Baciu

22.07.2016, 00:07 1043

Creditele pentru companii cu o scadenţă mai mare de cinci ani reprezentau la finalul lunii mai a acestui an doar 34% din finanţările totale acordate de bănci firmelor româneşti, echivalentul a 8,3 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Ponderea redusă a creditelor corporate pe termen lung scoa­te în evidenţă absenţa noilor investiţii în sectorul privat fără ajutorul cărora economia nu poate prospera şi nu poate creşte sustenabil în următorii ani.

În condiţiile în care băncile locale au fost reticente să acorde credite pentru investiţii, cea mai mare parte a finanţărilor au fost pe termen scurt şi au presupus finanţarea activităţii curente.

Cu o pondere a creditelor pentru investiţii în total cre­dite corporate de numai 34% sectorul bancar românesc se po­z­iţioneză pe ultimele locuri în Europa la capitolul finan­ţarea investiţiilor firmelor private. În cele mai multe ţări europene creditele corporate mai mari de cinci ani reprezintă aproape 50% din finanţările totale acordate de bănci pe segmentul corporate. Nu fac excepţie de la aceas­tă regulă nici ţările din regiunea noastră. În Cehia, de exem­plu, ponderea finanţărilor pentru investiţii repre­zintă 55% din totalul creditelor pentru firme, în timp ce în Bulgaria şi Polonia, acestea ajung la 47%, respectiv 46%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO