Bănci și Asigurări

Statisticile BNR confirmă că bancherii au mai puţine bătăi de cap. Ponderea restanţierilor în totalul debitorilor băncilor a scăzut sub 20% pentru prima oară în ultimii opt ani

Statisticile BNR confirmă că bancherii au mai puţine...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2016, 00:08 544

Bancherii au mai puţine dureri de cap în condiţiile în care creşterile salariale, dar şi reducerile de taxe din ultima perioadă s-au văzut şi în comportamentul de plată al debitorilor.

Numărul debitorilor, persoane fizice şi per­soa­­ne juridice care au contractat credite de la bănci era la finele anului 2015 de aproxi­mativ 990.000, în creş­tere cu aproximativ 70.000 de debitori faţă de ace­eaşi perioadă din 2014. Pe de altă parte, nu­mă­rul debitorilor restanţi a rămas relativ constant în ul­tima perioadă de timp, cu o tendinţă de scădere uşoa­ră înregistrată în 2015.

La finele anului 2015, de­bitorii restanţi erau de 194.000, în scădere cu 4.000 de restan­ţieri faţă de decembrie 2014, potrivit datelor BNR. Prin urmare ponderea numărului de restanţieri în total debitori a ajuns la finele anului 2015 la 19%, cel mai redus nivel din ultimii opt ani.

Cu alte cuvinte, bancherii au mai puţine dureri de cap în condiţiile în care creşterile salariale, dar şi re­ducerile de taxe din ultima perioadă de timp s-au re­flectat şi în com­por­tamentul de plată al debito­rilor, întrucât mulţi clienţi ai băncilor au putut să-şi ram­burseze ratele la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO