Bănci și Asigurări

Statul a împrumutat 300 mil. lei pe cinci ani, la randament de 2,36% pe an

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

10.04.2015, 00:00 251

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 300 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenţa în aprilie 2020, la un randament de 2,36% pe an, cu circa 0,2 puncte procentuale sub randamentul plătit anterior pentru titluri de stat pe aceeaşi scadenţă. Ministerul Finanţelor plătise la finalul lunii trecute un randament de 2,58% pe an pentru titluri cu maturitatea în aprilie 2020.

Statul a primit la licitaţia de ieri oferte pentru cumpărarea de obligaţiuni de aproape 1,2 miliarde de lei de la bănci, dar a atras doar suma prevăzută în prospectul de emisiuni. Ministerul Finanţelor vrea să împrumute luna aceasta 2,7 miliarde de lei, adică două treimi din media lunară din primul trimestru. Aceasta este cea mai mică sumă lunară planificată dintr-un interval de peste un an.

Statul a atras deocamdată 700 milioane de lei luna aceasta, prin două emisiuni de obligaţiuni pe trei şi respectiv cinci ani. Obligaţiunile pe trei ani au fost vândute la un randament de 2,11% pe an. Ministerul Finanţelor a atras luna trecută prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie  3,3 miliarde de lei de la bănci, în scădere de la un nivel de 4,7 miliarde de lei în februarie.

De la începutul anului, Trezoreria a împrumutat din piaţa internă 11,6 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Ştefan Nanu, secretarul Trezoreriei statului, a precizat recent că suma atrasă în primul trimestru reprezintă o treime din necesarul de finanţare de pe pieţele interne pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO