Bănci și Asigurări

Statul a împrumutat 500 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni scandentă în 2022

Statul a împrumutat 500 mil. lei printr-o emisiune de...

Autor: Roxana Rosu

24.08.2017, 14:41 121

Ministerul Finanţelor a împrumutat astăzi printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de circa 500 mil. lei, cu scadenţa la cinci ani şi o dobândă de 2,65% pe an.

La licitaţie au participat opt dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 597 mil. lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 540 mil. lei, iar ofertele necompetitive au totalizat 57 mil. lei.

 Din volumul total adjudecat, de 500 milioane lei, băncile au licitat în nume şi cont propriu 442 mil. lei, iar ofertele necompetitive au fost 57 mil. lei.

Rata cuponului a fost de 3,40%.

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute în luna august de pe piaţa internă 3,4 mld. lei prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, inclusiv prin licitaţiile suplimentare, volumul programat fiind unul dintre cele mai scăzute din acest an.

Trezoreria vrea să atragă în august de la băncile locale 2,3 mld. lei prin obligaţiuni şi 800 mil. lei prin certificate de trezorerie, la care se pot adăuga împrumuturile prin licitaţiile suplimentare, sumele fiind destinate finanţării deficitului bugetului şi refinanţării datoriei publice.

În iulie au ajuns la maturitate titluri de stat de circa 8 mld. lei după ce în iunie Trezoreria a avut de acoperit scadenţe de aproximativ 9 mld. lei. Ministerul Finanţelor intenţionează să emită pe ansamblul întregului an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO