Bănci și Asigurări

Statul împrumută 400 mil. lei pe cinci ani pentru care plăteşte 2,75% pe an

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

22.05.2015, 00:03 156

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 400 de milioane de lei (echivalentul a 90 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2020, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 2,75% pe an. Randamentul este în urcare faţă de nivelul de la finele lunii aprilie, când a avut loc precedenta licitaţie cu astfel de titluri.

La licitaţia anterioară cu obligaţiuni de stat pe scadenţa asemănătoare, statul s-a împrumutat la un randament de 2,36% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au plasat oferte de 980 milioane de lei, însă Finanţele au împrumutat doar suma planificată. În aprilie, statul a împrumutat 2,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

De la începutul acestui an, statul a împrumutat aproximativ 14,4 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Pentru această lună, statul şi-a propus să împrumute 2,2 miliarde de lei, cea mai mică sumă planificată pentru acest an.

Pentru acest an, MFP şi-a propus să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe pia­ţa internă de certificate de tre­zo­re­rie şi obligaţiuni, la care ar urma să se a­da­uge 3 mld. euro de pe pieţele ex­ter­ne şi fondurile atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În 2014, Finanţele au împrumutat 40,5 mld. lei din piaţa internă şi aproape 1 mld. euro prin vânzarea de titluri de stat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO