Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat în martie mai scump pe termen lung, costurile depăşind 3%

Statul s-a împrumutat în martie mai scump pe termen...

Autor: Andra Oprescu

31.03.2015, 00:00 87

Statul s-a împrumutat mai scump pe termen lung în luna martie, costurile depăşind 3%, după ce în primele două luni ale anului randamentele la titlurile de stat au fost în scădere şi au atins noi minime istorice.

La titlurile emise pe 10 ani, randamentul a trecut peste pragul de 3%, ajungând în martie la 3,09% faţă de 2,81% în februarie. Randamentul a rămas totuşi cu mai mult de 2 puncte procentuale sub nivelul din martie anul trecut. Costul pentru titlurile de stat emise pe trei ani a urcat şi el faţă de luna trecută, de la 1,94% la 2,08%, în timp ce pentru titlurile cu maturitatea de cinci ani creşterea a fost de la 2,53% la 2,58%.

Unii analişti au anticipat o posibilă inversare a tendinţei de scădere a costului de împumut pentru România, respectiv creşterea randamentelor în acest an, pe fondul unei posibile reorientări a investitorilor către pieţele dezvoltate odată cu decizia Fed de creştere a dobânzilor.

Randamentul titlurilor de stat cu maturitatea de şase luni şi un an a fost sub 2% în martie. În cazul împrumuturilor cu scadenţa la un an, costul a urcat totuşi faţă de luna februarie, de la 1,46% la 1,62%. Faţă de acum 5 ani costul este însă de peste patru ori mai mic. Până acum randamentele la titlurile de stat au fost pe o pantă descendentă, pe fondul îmbunătă­ţirii percepţiei de risc privind România. În primele două luni din 2015 costul de împrumut al statului şi-a menţinut scăderea, fiind influenţat şi de inflaţia foarte redusă. Lichiditatea crescută şi dobânzile la minime istorice din zona euro au împins şi ele investitorii către titlurile de stat româneşti.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în martie prin vânzarea de titluri de stat 3,3 mld. lei, în scădere de la 4,7 mld. lei în februarie. De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 11,3 mld. lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 mld. lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maximum 3 mld. euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO