Bănci și Asigurări

Statul va plăti anul acesta dobânzi de cel puţin 9 miliarde de lei, aproape triplu faţă de 2008

Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor, nu a anunţat până acum schimbări în strategia de management al datoriei publice, deşi aceasta ar trebui actualizată

Autor: Razvan Voican

13.03.2012, 00:03 400

Ministerul Finanţelor estimează că în cursul acestui an va avea de achitat dobânzi şi comisioane aferente datoriei publice totale în sumă record de peste 9 miliarde de lei (2 miliarde de euro), costul fiind de 2,6 ori mai mare decât în 2008.

În total, serviciul datoriei publice - incluzând plăţile de principal, dobânzi şi comisioane, este preconizat să depăşească pragul istoric de 60 de miliarde de lei (14 mld. euro), suma fiind de peste patru ori mai mare decât în 2008. Costul total cu datoria publică este prognozat la un nivel cu 30% mai mare decât în 2010, dar cu numai 1% peste cel din 2011.

Estimarea se bazează însă pe datoria înregistrată la sfârşitul lui 2011, astfel că până la urmă costul ar putea fi chiar mai mare în funcţie de evoluţia dobânzilor pe piaţa internă şi pe cea externă, mai ales că din acest an statul este expus la posibile fluctuaţii legate de trei monede, pe lângă leu şi euro apărând şi un risc de curs de schimb şi de dobândă aferent expunerii luate pe dolarul american.

În prezent, Finanţele au de rambursat datorii de peste 77 mld. lei, la care se adaugă împrumuturi de 3,96 mld. euro atrase de pe piaţa internă, plus 3,95 mld. euro împrumutate de pe piaţa externă şi 2,25 miliarde de dolari americani care au lărgit datoria publică numai în ultima lună.

Dintr-o dată dolarul a devenit o monedă relevantă în portofoliul de titluri emise de Finanţe, chiar dacă pe piaţă există dezbateri privind avantajele unei asemenea opţiuni în condiţiile în care costurile finanţării în lei au scăzut constant de la începutul anului.

După socotelile Ministerului Finanţe­lor anul 2012 ar trebui să rămână un vârf istoric al serviciului datoriei, pentru 2013 fiind anticipată o înjumătăţire bruscă a costurilor cu datoria publică şi urmând ca tendinţa descendentă să continue până în 2015, când serviciul datoriei s-ar putea ridica la 25,3 mld. lei.

De la începutul lui 2009 datoria publică a României a fost administrată de Bogdan Dră­goi, actualul ministru de finanţe, iar recent responsabilităţile i-au fost atribuite lui Cristian Sporiş, fostul şef al trezoreriei Raiffeisen.

Creşterea permanentă a cheltuielilor cu do­bânzile reprezintă o problemă pentru care Finanţele nu au găsit soluţii în diferitele conjuncturi care s-au succedat pe piaţă. În ianuarie 2012 bugetul a avut cheltuieli cu dobânzile de 676 mil. lei, în creştere cu 43% faţă de ianuarie 2011, Finanţele atrăgând sume mai mult decât duble faţă de anul trecut chiar dacă la dobânzi mai mici. În tot anul 2011 dobânzile au scos din buget 8,8 mld. lei, cu 22% mai mult decât în 2010.

În ultimul deceniu statul şi-a schimbat de mai multe ori strategia: a ieşit pe pieţele externe şi apoi s-a oprit, a încercat să lungească maturitatea titlurilor de stat şi a sfârşit prin a suspenda pentru o perioadă toate emisiunile, s-a luptat cu băncile care cereau dobânzi mari vânzând mai mult titluri pe termen scurt, iar recent a descoperit piaţa americană de pe care s-a repezit să ia 2,25 mld. dolari, deşi costul a stârnit dezbateri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO