Bănci și Asigurări

„Ştim că sunteţi buni, vă facem şi discount dacă ne luaţi clienţii“

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Razvan Voican

16.04.2013, 00:06 7552

Raiffeisen Bank este „banca numărul 1 în România“ şi ca atare a fost abordată de americanii de la Citibank după ce aceştia au decis să iasă de pe piaţa locală de retail pentru transferul portofoliului de business cu persoane fizice, Citi oferind chiar şi un discount, a relatat săptămâna trecută Herbert Stepic, CEO al Raiffesein Bank International, în cadrul unei prezentări susţinute la Londra în faţa unui grup de analişti.

„Guys, ştim că sunteţi buni mai ales în retail, de ce nu ne luaţi cei 100.000 de clienţi, de ce nu luaţi cele 150 mil. euro din depozite, de ce nu luaţi cele 90 mil. euro în active. Avem încredere în voi, veţi fi aici veşnic, de ce să nu ne preluaţi businessul? Vă facem chiar şi un discount“, a rezumat bancherul austriac discuţia cu Citi. El a catalogat drept „minunat“ acest tip de tranzacţie, afirmând că „adoră“ asemenea afaceri. „100.000 de clienţi gratis, supralichiditate gratis şi mai primeşti şi discount pentru asta“, a sumarizat Stepic tranzacţia cu Citi, indicând o generozitate deosebită din partea americanilor.

Citi şi Raiffeisen au anunţat pe 21 martie încheierea unui acord privind transferul portofoliului de peste 100.000 de clienţi persoane fizice, operaţiune care ar trebui să aibă loc la 1 iulie.

Într-un discurs în care n-a făcut economie de superlative vorbind despre grupul pe care îl conduce cu toate subsidiarele din regiune („suntem brandul numărul 1 în regiune“), Stepic a spus că Raiffeisen este practic „the bank“ în Româ­nia, însă admite totuşi că nu este cea mai mare bancă. „Sun­tem cea mai profitabilă bancă, deşi nu suntem cea mai mare, avem cele mai puţine credite neperformante, am fost desemnaţi de nenumărate ori drept cea mai bună bancă, avem un rating perfect.“ Aşadar, este firesc ca investitorii care vor să plece din România sau să-şi reducă prezenţa să se adreseze Raiffeisen. „Pentru un jucător strategic cum suntem noi apar multe oportunităţi interesante. (...) Oportunităţi precum cea cu Citi vor apărea constant şi vom profita de ele.“

Surse bancare afirmă că austriecii sunt interesaţi şi de portofoliul sucursalei locale a Bank of Cyprus.

La sfârşitul lui 2012 Raiffeisen Bank România era a şasea bancă după active, cu o cotă de piaţă de 6,45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO