Bănci și Asigurări

Ştiu chinezii ceva? Beijingul a ordonat gigantului HNA să îşi vândă toate acţiunile deţinute la Deutsche Bank, stâlpul financiar al Germaniei

Ştiu chinezii ceva? Beijingul a ordonat gigantului HNA...
07.09.2018, 11:30 4740

Grupul chinez HNA, care ajunsese principalul acţionar al Deutsche Bank, îşi vinde participaţia din cadrul băncii, în urma presiunilor din Beijing, potrivit Wall Street Journal.

Activele nete pe care HNA vrea să le vândă sunt evaluate la peste 10 miliarde de dolari. Congolomeratul vrea să iasă complet din acţionariatul băncii germane, şi să renunţe la o parte semnificativă la investiţiile externe făcute în ultimii ani, un pas semnificativ înapoi făcut de gigantul chinez.

HNA, care a cumpărat între 2015 şi 2017, într-o campanie agresivă de extindere în valoare de 40 de miliarde de dolari, de la linii aeriene la lanţuri hoteliere, începe să scape de active pentru a-şi face ordine în bilanţ.

Acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, au fost eliminate din structura indicelui bursier Euro Stoxx50, urmărit de fonduri de investiţii de 40 mld. euro, potrivit Bloomberg.

Pierderea încrederii în creditorul german după un lung şir de scandaluri, concedieri şi schimbări în conducere, a cauzat un declin puternic al capitalizării. Deutsche Bank este pe pierdere de trei ani încoace şi mai mulţi analişti pun sub semnul întrebării strategia directorului executiv.

Acţiunile Deutsche Bank au atins apogeul în 2009, iar de atunci au pierdut 90% din valoare. Includerea în acest tip de indice a devenit foarte importantă pentru companii, într-o lume dominată de fonduri de investiţii pasive. Doar indicele Euro Stoxx 50 este în vizorul unor fonduri de investiţii care gestionează active în valoare de mai mult de 40 mld. euro. Excluderea băncii din index ar însemna că investitorii vor începe să vândă, pe măsură ce se vor orienta către noile companii incluse.

La 11:35, ora transmiterii acestei ştiri, Deutsche Bank a pierdut 0,81% pe bursă după anunţul HNA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO