Bănci și Asigurări

Străinii au reînceput să aducă bani în băncile locale: plus 100 mil. euro în august

Străinii au reînceput să aducă bani în băncile...

Autor: Liviu Popescu

15.10.2015, 00:07 1007

Băncile locale aveau la finele lunii august depozite pe termen mediu şi lung constituite de clienţii străini, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, de aproximativ 5,3 mld. euro (echivalentul a 24 mld. lei), în creş­tere cu 100 mil. euro faţă de nivelul atins în luna precedentă.

Evoluţia din august pune, practic, capăt unui trend de scădere început în luna mai a acestui an.

Însă, chiar dacă cele mai recente date publicate de BNR re­fe­ritoare la depozitele pe termen mediu şi lung ale stră­ini­lor vin cu pri­ma evo­luţie lu­nară po­­zitivă din pri­mă­­vara aces­­tui an, com­pa­rativ cu august 2014 sol­dul de­po­­zitelor con­­sti­tu­ite de stră­ini este totuşi mai mic cu apro­xi­ma­­tiv un mi­liard de euro.

„Depozitele pe termen lung ale nerezi­denţi­lor au scăzut într-un an pe fondul re­ducerii ratelor de dobândă. În august se notează o creştere de 2% faţă de luna precedentă a acestui indicator, evoluţie determinată de intensificarea turbulenţelor pe pieţele emergente (o parte din investitorii externi şi-au orientat capitalul spre depozite pe piaţa internă, dată fiind şi percepţia redusă de risc privind expunerea investiţională pe România)“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO