Bănci și Asigurări

Strainii au retras 1 mld. euro din depozite

15.03.2009, 15:20 34

Strainii si-au redus depozitele plasate la bancile locale pe termen mediu si lung cu un miliard de euro in numai cinci luni, arata datele BNR.

Doar in ianuarie aceste depozite au coborat cu 390 de milioane de euro, pana la 5,17 miliarde de euro. Comparativ cu varful istoric de 6,18 miliarde de euro atins in august anul trecut, soldul este acum mai mic cu un miliard de euro.
"Depozitele au scazut pe masura ce au ajuns la scadenta fara sa fie reinnoite. Atractivitatea pentru a plasa pe temen mediu si lung in economia romaneasca din partea nerezidentilor a scazut, avand in vedere conditiile restrictive de lichiditate pe plan international", apreciaza Catalina Constantinescu, senior economist in RBS Romania.
Totusi, comparativ cu ianuarie 2008 strainii au plasamente pe plan local sensibil mai mari. In urma cu un an soldul era de numai 3,25 miliarde de euro.
Analistii spun ca aceste sume reflecta cel putin partial si finantari atrase de bancile locale de la actionari. Prin intermediul unor operatiuni complexe, bancile locale schimba leii atrasi de la clienti in euro prin tranzactii cu banca-mama. Ulterior, banca-mama plaseaza leii obtinuti in depozite tot la filiala locala. Principalul avantaj pentru bancile locale este ca pot sa atraga fonduri in valuta evitand constituirea de rezerve minime impuse de BNR. Scaderea soldului reflecta astfel si o reducere a finantarilor pe termen lung atrase de bancile locale. Si Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, a aratat recent ca bancile straine nu vor mai fi dispuse sa imobilizeze fonduri pe termene lungi prin astfel de produse la filialele locale.
Bancile locale au platit in ianuarie dobanzi de 33 de milioane de euro in contul acestor depozite, potrivit datelor BNR. In ianuarie anul trecut datele arata plata unor dobanzi mult mai mari, de 355 de milioane de euro. Cumulat pe tot anul 2008, dobanzile incasate de straini au sarit de 1,4 miliarde de euro.
Iesirea acestor fonduri s-a reflectat in oscilatii ample ale cotatiilor pe piata valutara. In ianuarie BNR si-a diminuat temporar interventiile indirecte pe piata valutara, permitand o depreciere a leului. Cotatiile au urcat atunci abrupt pana la un varf de 4,35 lei/euro, unde banca centrala a intervenit din nou energic.
Bancile locale au acumulat pana la sfarsitul anului trecut datorii externe de 24,94 de miliarde de euro, majoritatea reprezentand fonduri atrase de la actionari. Din cele 43 de banci care opereaza pe piata locala, doar cinci au actionariat majoritar roman, doua dintre acestea fiind detinute de stat.
Bancile au datorii pe termen scurt de 10,58 miliarde de euro, in timp ce sumele atrase pe termen lung sunt de 14,3 miliarde de euro. De altfel, in trimestrul al patrulea din 2008 datoria pe termen scurt a urcat mult mai repede decat cea pe termen lung, dupa ce in trimestrul al treilea scazuse.
Oficialii BNR au subliniat in mai multe randuri ca, potrivit semnalelor primite, bancile straine vor rostogoli datoriile scadente ale subsidiarelor locale.
Majoritatea sumelor atrase de bancile locale pe termen lung sunt reprezentate de credite, cu un sold de 8,5 miliarde de euro in decembrie, fata de 5,5 miliarde de euro, cat erau atunci depozitele primite.
Situatia este opusa in cazul finantarilor atrase pe termen scurt, unde depozitele totalizeaza 9,16 miliarde de euro, in timp ce creditele totalizau doar un miliard de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO