Bănci și Asigurări

Străinii au retras într-un an aproape un miliard de euro din depozitele pe termen mediu şi lung deschise în bănci româneşti

Străinii au retras într-un an aproape un miliard de...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2016, 00:00 329

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au scăzut în iulie cu 800 mil. euro faţă de nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, soldul coborând la 4,4 mld. euro, potrivit datelor BNR. Astfel, depozitele nerezidenţilor au atins cel mai scăzut sold din primăvara anului 2008, când criza financiară începea să se resimtă. Un nivel mai mic al depozitelor străinilor a fost înregistrat în martie 2008, de 3,5 mld. euro.

În ultimii ani a prins viteză ritmul de scădere a acestor depozite care repre­zin­tă, de fapt, forme de finanţare a sub­si­diarelor locale de către băncile străine, fiind una din principalele modalităţi de susţinere a filialelor în anii de criză.

Declinul de pe piaţa din România poate fi pus pe seama faptului că volatilitatea de pe unele pieţe din Europa a determinat unele grupuri bancare străine să retragă bani şi să îi repatrieze în ţările de origine. Băncile străine confruntate cu probleme de lichiditate pe pieţele de origine încear­că să determine filialele din România să se baze­ze mai mult pe depo­zi­tele atrase de la clienţii lo­cali. Cum resursele lo­cale în valută sunt limitate, băn­cile au ajuns să se bazeze mai mult pe depozitele în lei, ceea ce a influ­enţat mutarea creditului, în special a celui de retail, pe componenta în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO