Bănci și Asigurări

Străinii au scos un miliard de euro din depozite într-un an

Străinii au scos un miliard de euro din depozite...

Autor: Anelis Baciu

16.09.2013, 21:05 607

Depozitele pe termen lung ale străinilor, în mare parte linii de finanţare primite de băncile locale de la acţionari, însumau 6,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie, fiind în scădere cu echivalentul a aproape un miliard de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului, potrivit datelor BNR.

Aceste depozite reprezintă, de fapt, forme de finanţare a subsidiarelor locale de către băncile străine, fiind alături de aporturile în numerar una din principalele modalităţi de susţi­nere a filialelor în anii de criză.

„Capitalurile sunt mult mai scumpe şi mai selective acum. Scăderea finanţărilor pe termen lung reprezintă un lucru rău pentru că se creează o problemă de finanţare a economiei locale, afirmă Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko.

Soldul depozitelor nerezidenţilor a intrat pe un trend descendent de anul trecut, după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 miliarde de euro în august 2011. Dobânzile mari plătite de bănci pentru a atrage resurse au contribuit la evoluţia pozitivă a acestor depozite la începutul crizei.

Nivelul ridicat al dobânzilor oferite de bănci se reflectă în serviciul acestei componente a datoriei externe: în primele opt luni din acest an au fost făcute plăţi de aproape 2,3 miliarde de euro.

Depozitele nerezidenţilor au devenit în ultimii ani o componentă importantă a datoriei externe pe termen mediu şi lung a României, însă odată cu rambursările efectuate, ponderea acestora s-a redus de la circa 10% în 2011 la aproximativ 8,5% la sfârşitul lui iulie 2013. Datoria externă totală se ridică la 78 miliarde de euro în prezent.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO