Bănci și Asigurări

Străinii readuc banii în depozitele bancare româneşti: plus 500 mil. euro în noiembrie

Străinii readuc banii în depozitele bancare...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2016, 00:07 2250

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, afişau la finele lunii noiembrie din 2015 un sold de 5,7 mld. euro, fiind în creştere cu 500 mil. euro, respectiv 10%, faţă de luna preceden­tă, potrivit datelor BNR.

Astfel, soldul depozite­lor nerezidenţilor a înregis­trat în luna noiembrie cea mai mare creştere lunară de la începutul anului 2013.

Este posibil ca un factor care a contribuit la avansul lu­nar al depozitelor să fie intensificarea turbulenţelor din pieţele emergente din afara Europei. Astfel, o parte din investitorii externi şi-au orientat capitalul spre depozitele constituite pe plan local având în vedere percepţia redusă de risc privind expunerea investiţională a României.

Datele BNR indică faptul că dezintermedierea finan­ciară, adică retragerea fondurilor din aceste depozite, s-a mai temperat în toamna anului trecut, în condiţiile în care noiembrie a fost a treia lună consecutivă de creştere. Valoarea depozitelor a ajuns să fie asemănătoare cu cea din primele luni din 2015. Însă comparativ cu luna noiembrie din 2014, depozitele străinilor s-au redus cu 2%, adică aproximativ 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO