Bănci și Asigurări

Noua strategie a Ministerului Finanţelor privind managementul datoriei publice: Îmbunătăţirea lichidităţii se va face prin răscumpărări anticipate şi preschimbări de titluri, dar şi prin creşterea ponderii titlurilor de stat în indicii regionali

Noua strategie a Ministerului Finanţelor privind...

Autor: Claudia Medrega

23.06.2017, 00:08 517

Ministerul Finanţelor a revizuit strategia privind managementul datoriei publice pentru a o corela cu indicatorii bugetari.

Ministerul Finanţelor reafirmă intenţia de a utiliza începând cu partea a doua a anului 2017 instrumente moderne specifice de piaţă secundară, de tipul operaţiunilor de răscumpărare anticipată şi/sau preschimbare de titluri de stat, în funcţie de finalizarea cadrului procedural şi operaţional la nivelul BNR, în scopul îmbunătăţirii lichidităţii şi reducerii riscului de refinanţare. Totodată, creşterea ponderii titlurilor de stat româneşti în indicii regionali de re­ferinţă şi introducerea de către Minis­terul Finanţelor a platformei elec­tro­ni­ce de tranzacţionare pe piaţa secundară ar urma să ducă la creşterea lichidităţii.

„Îmbunătăţirea lichidităţii poate veni atât prin creşterea ponderii titlurilor de stat româneşti în indicii regionali de referinţă, cât mai ales prin introducerea de către MFP a platformei electronice de tranzacţionare pe piaţa secundară şi utilizarea instrumentelor de piaţă secundară (răscumpărări anticipate şi preschimbari de titluri) după definitivarea cadrului tehnic şi operaţional necesar utilizării acestor instrumente de către BNR“, se arată în noua Strategie privind managementul datoriei publice pentru perioada 2017-2019.

Obligaţiunile româneşti deno­mi­na­te în moneda naţională sunt incluse în in­dicii de referinţă Barclay’s şi JPMorgan. Prezenţa titlurilor de stat româneşti în indicii JPMorgan şi Barclays continuă să aibă o influenţă pozitivă asupra pieţei locale şi men­ţinerii interesului din partea investi­torilor, în viziunea Finanţelor. La sfâr­şitul lunii aprilie 2017, 10 serii de obligaţiuni de stat româneşti erau incluse în indexul GBI-EM Global Diversified Investment Grade, cu o pon­dere de aproximativ 4,68%, şi 14 serii în indexul Barclay’s EM Local Currency Government Index, cu o pondere de 1,22%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO