Bănci și Asigurări

Sub presiunea BNR de curăţare a bilanţurilor, rata creditelor neperformante a coborat în 2016 sub pragul de 10%, pană la 9,5%

Sub presiunea BNR de curăţare a bilanţurilor, rata...

Autor: Claudia Medrega

07.03.2017, 00:06 396

Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL (credite neperformante) s-a înjumătăţit.

Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar ro­manesc a coborat anul trecut sub pragul de 10%, ajungand la finele lunii decembrie la 9,46%, în scădere cu patru puncte pro­cen­tuale faţă de nivelul de 13,5% înregistrat la sfarşitul anului 2015, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL s-a înjumătăţit, conform statisticilor ali­nia­te cu noile definiţii ale Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Scăderea ratei NPL sub pragul de 10% a fost dorită şi de BNR, care le-a recomandat băn­cilor comerciale să recunoască creditele ne­performante şi să le scoată cat mai rapid din bilanţuri.

Cu toate că în ultimii doi ani bancherii din Romania au scăpat de o parte impor­tan­tă din povara creditelor "rele", devenind vi­zibile efectele marii curăţenii din sistem, iar calitatea portofoliilor de credite ale băncilor s-a îmbunătăţit, mai există spaţiu de ameliorare. Romania are în continuare unul din­tre cele mai ridicate niveluri ale ratei cre­ditelor neperformante la nivel european, de două ori mai mare faţă de media europeană, potrivit datelor centralizate de EBA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO