Bănci și Asigurări

Sub presiunea Curţii de Conturi, băncile pentru locuinţe se apără şi spun că sistemul funcţionează în România la fel ca în Cehia sau Austria

Între cele două bănci pentru locuin­ţe şi Curtea de Con­turi există un dife­rend în privinţa mo­dului de inter­pretare a legii, dezacord care va fi cla­rificat de in­stan­ţa ju­decă­to­reas­că.

Între cele două bănci pentru locuin­ţe şi Curtea de Con­turi există un dife­rend în privinţa mo­dului de inter­pretare a legii, dezacord care va fi cla­rificat de in­stan­ţa ju­decă­to­reas­că.

Autor: Anelis Baciu

29.09.2016, 00:05 1047
Cele două bănci de locuinţe din Ro­mânia, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, se apără împotriva acuzaţiilor aduse de Curtea de Conturi cu privire la ilegali­ta­tea acordării primelor de la stat, afir­mând că sistemul de economisire-cre­ditare din piaţa locală funcţionează du­pă aceleaşi principii şi în Cehia sau Austria, ţări unde modelul funcţionează fără întrerupere de ani buni şi unde nu s-a pus problema unor ilegalităţi.
 
Reprezentaţii din Cehia ai siste­mu­lui de economisire-cre­ditare susţin că auto­rităţile locale, în speţă Curtea de Con­turi, au interpretat în mod eronat legis­laţia cu privire la modul de func­ţio­nare a siste­mu­lui (care a fost inspi­rată din modelul ger­man), eroarea inspec­to­rilor români con­stând în confundarea drep­tului de a con­tracta un credit după pe­rioada de eco­nomisire cu obligaţia de accesare a îm­prumutului.
 
Repre­zen­tanţii din Cehia ai siste­mului de eco­no­mi­sire-creditare care susţin acest lucru con­duc companii care sunt acţionari ai celor două bănci de locuinţe din România.
 
„Nu toţi cei care intră în sistem sunt obligaţi să ia un credit pentru reno­va­rea, modernizarea sau achiziţia unei lo­cuinţe. Intrarea în sistem prevede dreptul la un credit, nu prevede însă şi obligativitatea sa. În plus, din punct de vedere economic acest lucru nici nu ar fi posibil, în condiţiile în care este nevoie în medie ca 4 persoane să econo­mi­seas­că pentru ca una să beneficieze de cre­dit. Dacă toată lumea ar lua credit sis­te­mul nu ar funcţiona“, a explicat Vladimir Stanu­ra, pre­şedinte al CMSS, cea mai mare instituţie financiară de eco­nomisire-creditare pentru dome­niul loca­tiv din Cehia şi acţionar al Raif­feisen Banca pentru Locuinţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO