Bănci și Asigurări

​Subsidiara locală a gigantului american AIG intră în portofoliul canadienilor de la Fairfax

​Subsidiara locală a gigantului american AIG intră...

Autor: Anelis Baciu

18.10.2016, 19:34 509

Gigantul american AIG a vândut operaţiunile pe care le deţinea în America Latină şi Europa, inclusiv România companiei canadiene Fairfax Financial Holdings, fondată de Prem Watsa, unul dintre cel mai importanţi investitori din Canada, scrie Wall Street Journal. Canadienii au plătit 240 mil. de dolari pentru operaţiunile AIG.  În România companie deţinută de AIG avea o dimensiune redusă, echivalentul unor subscrieri anuale de 64 milioane de lei (14,5 mil. euro). Compania avea o marjă bună de profit, reuţind cu doar 16 angajaţi să facă un profit de 24 mil. lei (peste 5 mil. euro).

În România AIG este un jucător activ pe piaţa corporate, însă are în portofoliu şi produse de retail, precum asigurări de accident şi îmbolnăvire, asigurări de călătorie sau răspundere civilă. Cota de piaţă a AIG în România este de doar 1% şi derulează afaceri pe piaţă locală pe baza paşaportului european prin intermediul unei sucursale de la Londra.

AIG a fost lovit puternic de criza financiară în 2008 şi a avut nevoie de ajutorul statului pentru a rezista. Americanii au primit un ajutor de peste 80 mld. de dolari de la statul american, iar înîncercarea de a se restructura a vândut divizia de viaţă către Metropolitan Life păstrând doar asigurările generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO