Bănci și Asigurări

Suma datorată de românii cu ipotecare de peste 150.000 € este de doar 2 mld. lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

07.12.2015, 00:07 1384

Suma datorată de persoanele care au credite ipotecare, pentru investiţii imobiliare şi alte împrumuturi cu garanţii imobiliare peste pragul de 150.000 de euro fiecare totalizează 1,9 mld. lei, potrivit datelor BNR, transmise la solicitarea ZF.

Această sumă nu pare să genereze probleme foarte grave la nivelul sistemului bancar. Comparativ, în cazul românilor care au credite din cele trei categorii sub plafonul de 150.000  euro, sumele datorate sunt mult mai mari, de circa 72 mld. lei.

Legea care-i permite unei persoane care a luat credit şi nu mai poate să plătească datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat a provocat critici vehemente atât din partea bancherilor comerciali, cât şi de la banca centrală. Iar o sursă a tensiunilor este faptul că legea nu vizează doar persoanele care în mod real nu mai pot rambursa creditul, ci orice debitor care nu mai vrea să plătească, favorizând astfel în special speculatorii imobiliari din perioada de boom.

O problemă adusă în discuţie de BNR este că ipotecarele de peste 150.000 de euro au restanţe mai mari. În timp ce la creditele sub 150.000 de euro ponderea sumelor restante faţă de cele datorate este de 1,69%, la împrumuturile ipotecare peste acest plafon ponderea este cuprinsă între 11,67% şi 46%, conform BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO