Bănci și Asigurări

Sumele din conturile curente şi de economii au sărit pragul de 50 de miliarde de lei

Sumele din conturile curente şi de economii au sărit...

Autor: Anelis Baciu

15.12.2016, 00:00 226

Românii aveau la finalul lunii octombrie 50,1 miliarde de lei (11,2 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu circa 37% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. În timp ce avansul sumelor plasate în conturi curente şi de economii este semnificativ, creşterea depozitelor la termen este aproape inexis­tentă, de numai 1% în ultimul an.

Clienţii nu mai sunt încurajaţi să-şi ţină banii într-un depozit la termen în contextul în care primesc o dobândă de circa 1% pe an şi având în vedere că dacă retrag banii înainte de scadenţă pierd toată dobânda acumulată. Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pier­de­rea dobânzii acumulate până atunci, iar boni­ficaţiile sunt chiar peste nivelul celor plă­tite de bancheri în cazul depozitelor. În ca­zul conturilor curente bonificaţia anuală pen­tru o sumă iniţial de 800 de lei pe o pe­rioadă de 3 luni şi o depunere lunară de 100 de lei ajunge la maximum 2,38%. Aceas­tă dobândă este plătită de Intesa San­paolo Bank. În topul băncilor cu cele mai bune ofer­te la conturile curente şi de economii se nu­mără şi Libra, UniCredit şi Piraeus.

Pe de altă parte, cea mai mare dobândă plătită la un depozit la termen în valoare de 1.000 de lei constituit pe o perioadă de trei luni ajunge la 1,7% şi este plătită de TBI Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO