Bănci și Asigurări

Sumele refuzate la plată de bănci s-au redus cu 30% în noiembrie, până la 341 milioane de lei

Sumele refuzate la plată de bănci s-au redus cu 30% în...

Autor: Anelis Baciu

17.01.2017, 00:05 119

Băncile locale au refuzat în luna noiembrie a anului trecut decontarea de bilete la ordin, cecuri şi cambii în valoare de 314 milioane de lei (70 mil. euro), în scădere cu circa 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit datelor centralizate de BNR. Băncile refuză să deconteze instru­mente de plată în cazul în care nu găsesc suficiente lichidităţi în conturile clienţilor, de regulă companii, care au ordonat plăţile. Scăderea volumului refuzurilor la plată scoate în evidenţă faptul că presiunea pe lichi­dităţi a companiilor s-a redus semnificativ în ultima perioadă.

Reducerea volumului sumelor refuzate la plată a venit concomitent cu diminuarea numărului de refuzuri de la 6.837 în noiembrie 2015 la 4.921 în noiembrie 2016.

Sumele refuzate la plată reprezintă un indicator bun pentru a lua pulsul economiei, iar evoluţia din ultimele luni arată practic că situaţia financiară a companiilor se îmbunătăţeşte. Cele mai multe refuzuri la plată se înregistrează în cazul plăţilor cu bilete la ordin, valoarea acestora fiind de 305 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 30% faţă de luna noiembrie 2015. Refuzul la plată a biletelor la ordin cumulează 97% din totalul refuzurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO