Bănci și Asigurări

Supraveghetorii le-au cerut băncilor cu acţionariat elen din Europa de Sud-Est să-şi reducă la zero expunerea pe Grecia

Supraveghetorii le-au cerut băncilor cu acţionariat...

Autor: Ciprian Botea

17.04.2015, 17:24 2192

Băncile centrale Europa de Sud-Est, o regiune unde grupurile bancare de la Atena au o prezenţă puternică, le-au cerut instituţiilor de credit cu acţionariat elen să-şi reducă la zero expunerea pe Grecia (titluri de stat, depozite la băncile greceşti, credite, etc.), pentru a proteja sistemele bancare din aceste ţări de un eventual eşec al negocierilor dintre guvernul elen şi creditorii internaţionali, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Ţările menţionate sunt Albania, Bulgaria, Cipru, România, Serbia, Turcia şi Macedonia. Solicitarea a fost transimsă de băncile centrale din aceste ţări împreună cu mecanismul unic de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene.

Măsura a fost luată în contextul discursului agresiv al noului guvern de stânga de la Atena la adresa creditorilor internaţionali ai Greciei.

Băncile greceşti controlează patru instituţii de credit pe piaţa locală (Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească), care au împreună circa 13% din activele sistemului bancar.

Şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, declara la finalul lunii februarie că banca centrală monitorizează cu atenţie situaţia din Grecia şi că băncile locale cu acţionariat elen au o solvabilitate foarte bună, dar că le-a cerut acestora să aibă expunere pe Grecia mai mică decât resursele atrase din această ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO