Bănci și Asigurări

Cerinţele IFRS determină UniCredit să dezvăluie opţiunea de cumpărare a pachetului lui Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

 O surpriză uriaşă în rapoartele băncii UniCredit: Ion Ţiriac, cel mai bogat om din România, nu mai figurează ca acţionar. Cum se explică

UniCredit Ţiriac are de vara trecută un nou sediu central de 15 etaje

Autor: Razvan Voican

07.09.2012, 14:11 7634

UniCredit Bank Austria, braţul prin care grupul italian UniCredit controlează majoritatea afacerilor pe care le are în regiune, figurează cu o deţinere de 95,52% în banca locală UniCredit Ţiriac Bank în virtutea opţiunii de cumpărare pe care o poate exercita asupra pachetului de aproape 45% controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac, potrivit raportului financiar pe semestrul I publicat de UniCredit Group.

Pe de altă parte, dreptul de vot indicat este de 50,57%, conform deţinerii efective. Acest tip de raportare a apărut în premieră pe baza cerinţelor din standardele internaţionale de raportare financiară. "Declaraţia modificată din rapor­tările financiare ale UniCredit Group pe semestrul I reprezintă o «tehnicalitate» rezultată din «metoda de achiziţie anticipată» după cum prevăd standardele IFRS", au explicat reprezentanţii UniCredit Bank Austria. Ei precizează că deţinerea propriu-zisă rămâne neschimbată la 50,6%.

Potrivit raportării UniCredit Group, deţinerea raportată la banca din România este consolidată la 95,56% pe baza investiţiei directe reprezentând 50,6% din capital şi a opţiunii de cum­părare asupra unei cote minoritare de 44,96%. Această cotă îi revine lui Ion Ţiriac, iar opţiunea face parte dintr-o înţelegere mai veche între cele două părţi stabilind bazele unui eventual exit al omului de afaceri. Până acum italienii s-au tot declarat mulţumiţi de parteneriat şi nu au semnalat intenţia de a prelua majoritatea absolută.

Ce spune Ion Ţiriac? Citiţi pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO