Bănci și Asigurări

Surprizele sistemului bancar în 2017: Clienţii persoane fizice primesc dobânzi mai mici la depozite, dar plătesc dobânzi mai mari la credite

Surprizele sistemului bancar în 2017: Clienţii persoane...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.12.2017, 18:52 3767

Dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni pentru persoanele fizice au ajuns la sfârşitul anului 2017 la 0,5%-1,25%, la jumătate faţă de începutul anului 2017, cu toate că în aceeaşi perioadă dobânzile interbancare au evoluat în sens invers, adică au crescut de la circa 0,8% -0,9% la peste 2%.

Cu alte cuvinte, datorită creşterii dobânzii interbancare, cei care au credite la bănci vor avea de plătit rate mai mari începând cu luna ianuarie a anului 2018, iar cei care au depozite în lei pe 12 luni încasează pe jumătate, deoarece dobânzile la depozitele pentru persoanele fizice au scăzut substanţial.

Astfel, BCR oferea la sfârşitul anului trecut pentru persoanele fizice o dobândă de 1,65%, iar în prezent aceasta a scăzut la jumătate, dobânda la depozitele pentru persoanele fizice la depozite pe 12 luni fiind de 0,70%. Aceasta înseamnă că la un depozit pe 12 luni de 1.000 de lei o persoană fizică primeşte 7 lei la sfârşitul anului.

BRD avea o dobândă la depozitele pentru persoanele fizice de 1,20% anul trecut, iar în momentul de faţă a scăzut la 0,80%. Şi Banca Transilvania a înregistrat o scădere a dobânzii la depozitele pentru pesoanele fizice, chiar dacă aici aveam cea mai mare dobândă. Dacă în luna ianuarie a anului 2017 oferea o dobândă de 2,25%, în prezent aceasta a ajuns la 1,25%.

Şi CEC a înregistrat o scădere a dobânzii la depozitele pentru persoanele fizice, dacă la începutul anului oferea o dobândă de 1,15%, în prezent aceasta a ajuns la 0,70%.

În acelaşi timp, dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, care stă la baza dobânzilor la creditele pentru locuinţe şi de consum, a crescut de la începutul anului (0,86% în ianuarie 2017), atingând pragul de 2,12%. Ca urmare, ratele la credite vor cunoaşte creşteri substanţiale.

Ciprian Dascălu, economist-şef la ING, explică de ce dobânda interbancară a crescut, în timp ce dobânzile la depozitele pentru persoanele fizice au înregistrat o scădere.

 „Creşterea ROBOR-ului se datorează mecanismului de transmisie interbancară, care a avut un decalaj, iar faptul că dobânzile la depozitele noi pentru persoanele fizice au scăzut sau au stagnat se datorează repricing-ului care cere mai mult timp”, a spus Ciprian Dascălu.

 

Potrivit experţilor în domeniu, creşterea ROBOR se va ve­dea în luna ianuarie, când băncile vor actualiza do­bân­zile şi vor transfera fluctuaţiile indicelui în rata plătită de client. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO