Bănci și Asigurări

Surse: Comisia Europeană pregăteşte infringementul pentru plafonarea tarifelor la RCA

Surse: Comisia Europeană pregăteşte infringementul...

Autor: Anelis Baciu

24.02.2017, 00:07 1395

Comisia Europeană pregăteşte declanşarea proce­durii de infringement la adresa României ca urmare a deciziei de plafonare a tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA), au declarat surse din piaţa de asigurări. Ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea tarifelor RCA a fost adoptată de guvernul Cioloş şi a intrat în vigoare pe 18 noiembrie 2016, fiind valabilă timp de şase luni, adică până pe 18 mai 2017.

Comisia Europeană precizează de altfel în cel mai recent raport de ţară că „intervenţia în stabilirea nivelului primelor de asigurare în lipsa unui sistem general de control al preţurilor nu pare să fie în conformitate cu legislaţia UE, în special cu dispoziţiile directivei Slovency II“.

Totodată, Comisia avertizează că este probabil ca plafonarea tarifelor să agraveze problemele actuale din piaţă şi să pună o presiune suplimentară pe termen scurt asupra capacităţii companiilor de asigurări de a genera profituri.

Piaţa asigurărilor RCA generează circa jumătate din primele brute anuale subscrise de companiile locale de asigurări. În intervalul ianuarie-septembrie din 2016 primele brute subscrise din RCA au cumulat 3,1 miliarde de lei (700 mil. euro), în creştere cu o treime din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO