Bănci și Asigurări

Suspendarea expiră, banca centrală cipriotă decide soarta depozitelor

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

22.04.2013, 00:07 2303

Astăzi este ultima zi din al doilea termen de suspendare a operaţiunilor Bank of Cyprus România, însă situaţia portofoliului local încă este incertă după eşecul înregistrat în tentativa de vânzare a sucursalei.

O soluţie finală este aşteptată în cursul zilei din partea băncii centrale a Ciprului, care a condus şi procedurile de vân­zare la care au participat Raiffeisen şi Banca Transil­va­nia. După toate probabilităţile, unităţile Bank of Cyprus se vor deschide mâine după o pauză de trei săptămâni, însă în­tre­barea-cheie este care va fi regimul operaţiunilor? Vor pu­tea fi efectuate retrageri nelimitate? Vor putea fi procesate transferuri interbancare? Astfel de întrebări ar urma să primească un anume răspuns până la finalul zilei de azi sub forma unui anunţ care trebuie să vină de la banca centrală din Cipru. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, ciprioţii ar prefera să-şi vândă activele locale la modul bucată cu bucată după ce s-au arătat dezamăgiţi de ofertele primite.

În cazul depozitelor este discutată posibilitatea transferării acestora către o altă bancă, însă soluţia finală o ia banca centrală cipriotă. BNR urmăreşte îndeaproape situaţia şi pledează pentru evitarea taxării depozitelor de peste 100.000 de euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO