Bănci și Asigurări

Teama duce banii la bancă: populaţia a economisit încă un miliard de lei în februarie

Teama duce banii la bancă: populaţia a economisit încă un miliard de lei în februarie

Autor: Liviu Chiru

23.03.2011, 23:59 97

Românii şi-au majorat depozitele la bănci cu un miliard de leidoar în februarie, ceea ce arată că în continuare preferă să amâneplanurile de achiziţii în favoarea economisirii. Astfel, depozitelepopulaţiei la bănci au trecut la sfârşitul lunii februarie de 105miliarde de lei, fiind cu peste 24 de miliarde de lei (adicăaproape şase miliarde de euro) mai mari decât în luna octombrie2008, când criza financiară globală şi-a făcut simţite efectele şiîn România.

"Criza are mai multe efecte. Chiar dacă poate părea contraintuitiv,pe fondul scăderii veniturilor a fost o creştere a depozitelor.Comportamentul de consum s-a ajustat, apetitul de îndatorare a fostafectat, dar a fost stimulată economisirea", spune Ionuţ Dumitru,economistul-şef al Raiffeisen Bank. Practic, temerile privindscăderea veniturilor sau chiar pierderea locului de muncă i-audeterminat pe mulţi să renunţe la vacanţe în străinătate sau lacumpărarea unui televizor nou în favoarea economisirii.

Ajustarea cheltuielilor s-a văzut însă în consum, afacerileretailerilor de electrocasnice şi ale dealerilor autoprăbuşindu-se. Grosul economiilor populaţiei sunt în lei, cu unsold de aproape 65,8 mld. lei (15,6 mld. euro), în timp cedepozitele în valută reprezintă echivalentul a 39 miliarde de lei(peste 9 mld. euro). În februarie, toate fondurile au fostcanalizate spre depozitele în lei, în timp ce soldul depozitelor învalută, exprimat în euro, a stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO