Bănci și Asigurări

Tensiunea de pe piaţa monetară s-a calmat: dobânda Robor la 3 luni testează din nou nivelul de 1,4% pe an

Tensiunea de pe piaţa monetară s-a calmat: dobânda...

Autor: Liviu Popescu

09.04.2015, 00:00 622

Indicatorul Robor cu scadenţa la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri de la 1,46% la 1,42% pe an, cel mai mare declin în ultima lună, după ce în ultimele două săptămâni se stabilizase aproape de pragul de 1,5% pe an, potrivit datelor BNR. În ultimele opt zile lucrătoare, Robor se stabilizase în jurul nivelului de 1,47%-1,49% pe an. Cele mai multe bănci şi-au ajustat dobânzile în concordanţă cu evoluţia Robor în luna martie, când Robor a închis la 1,5% pe an.

Robor a urcat spre finalul lunii martie din cauza regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut. Totuşi faţă de decembrie, indicatorul Robor la 3 luni a fost mai mic cu 0,2 puncte procentuale. Ajustarea dobânzilor trimestrial la creditele în lei a însemnat rate mai mici cu aproximativ 25 de lei pentru un credit ipotecar de valoare medie, respectiv 200.000 de lei (echivalentul a 45.000 de euro).

În decembrie, când a avut loc ultima rundă de actualizare a dobânzilor de anul trecut, costul leilor era în jurul nivelului de 1,7% pe an. Următoarea rundă de actualizare a dobânzilor la creditele în lei va fi în iunie, astfel că noul trend de scădere se va vedea abia peste trei luni în ratele la creditele existente. Şi dobânzile cu scadenţa la 6 luni şi 9 luni au scăzut ieri la 1,63% pe an, respectiv 1,65% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO