Bănci și Asigurări

Tensiunile revin pe piaţa valutară: cursul a urcat la 4,456 lei/euro

Tensiunile revin pe piaţa valutară: cursul a urcat la 4,456 lei/euro

Autor: Monica Juganaru

23.05.2012, 00:06 775

Moneda naţională s-a depreciat în a doua parte a zilei de marţi, iar cursul a atins un maxim de 4,4560 lei/euro, în linie cu deprecierea valutelor din regiune, din cauza neîncrederii în capacitatea liderilor UE de a înregistra progrese notabile în combaterea crizei datoriilor la summitul care are loc astăzi.

La finalul şedinţei, schimburile se perfectau la 4,4525-4,4540 lei/euro, în creştere cu aproape un ban faţă de nivelul de la sfârşitul sesiunii precedente. Cursul de schimb a scăzut uşor sub 4,4400 lei/euro la deschiderea şedinţei de marţi, însă apoi a revenit peste acest nivel.

Nivelul record atins pe piaţa interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacţionată de jucătorii internaţionali pe alte pieţe.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi în raport cu euro, iar euro s-a depreciat faţă de dolar, din cauza neîncrederii în capacitatea liderilor UE de a înregistra progrese notabile în combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri, fiind de aşteptat ca moneda unică să rămână la un nivel scăzut din cauza temerilor legate de Grecia şi Spania.

BNR a anunţat marţi o rată de referinţă de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, după trei sesiuni în care cursul a înregistrat scăderi modeste. Turbulenţele de pe scena politică locală de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de peste 1% a leului în raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO