Bănci și Asigurări

În timp ce multe ţări fug de criptomonede, Elveţia vrea să îmbrăţişeze noua tendinţă şi să devină o cripto-naţiune. ICO-urile au urcat la nivel mondial din 2013 până în prezent de la 800.000 de dolari la $4.200 de miliarde

În timp ce multe ţări fug de criptomonede, Elveţia...

Autor: Răzvan Botea

27.01.2018, 17:08 3940

În alte ţări, politicienii îţi exprimă îngrijorările despre mania criptomonedelor, argumentând cu motive precum securitatea, reglementarea sau volatilitatea. Nu şi în Elveţia.

Influenta ţară montană vrea să fie o „cripto-naţiune”, a spus Johann Schneider-Ammann, ministrul Economiei. Din 10 cele mai mari ICO-uri (Initial Coin Offering), din care start-up-urile au obţinut finanţare prin vânzarea de monede, 4 au avut baza în Elveţia, conform PwC, scrie Financial Times.

Ce sunt criptomonedele şi cum poţi să cumperi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau altcoins

În timp ce Schneider-Ammann vorbea în St. Moritz despre faptul că Elveţia se vrea a fi o cripto-naţiune, guvernul din Berna anunţa că lucrează la un proiect în care să organizeze ICO-uri autorităţile de reglementare.

Este de aşteptat ca în curând Finma – autoritate de reglementare – să ofere informaţii noi despre care va fi politica ICO-urilor.

„Credem că există un potenţial imens, deşi piaţa nu este atât de disciplinată cum ne-ar plăcea. Vrem ca aceasta (piaţa ICO-urilor n.red.) să prospere, însă fără să compromită standardele sau integritatea pieţelor financiare”, spune Jorg Gasser, secretar de stat al Ministerului Finanţelor din Elveţia”

Din 2013 până în 2017 finanţările prin Initial Coin Offering au crescut de 5,75 milioane de ori.

În 2017 a avut loc o explozie a finanţărilor provenite din ICO-uri. Finanţarea totală, la nivel mondial, s-a ridicat la 4,6 mld. dolari, faţă de 2016 când nivelul finanţărilor a fost de 23 de ori mai mic – 0,2 mld. dolari. În anul 2013 s-au strâns finanţări din ICO-uri de 800.000 de dolari, următorul an acestea au crescut la 31,3 mil. dolari, însă în 2015 s-a înregistrat o scădere până la 10,5 mil dolari.

Elveţia şi SUA domină în ceea ce priveşte organizarea ICO-urilor.

În perioada ianuarie-octombrie 2017, în SUA s-au strâns din ICO-uri 580 mil. dolari, iar în Elveţia s-au strâns 550 mil. dolari. Următoarea naţiune în care s-au strâns cele mai mari finanţări din ICO-uri este Singapore cu 184 mil. dolari, urmată de Rusia – 111 mil. dolari, China – 82 mil. dolari, Regatul Unit – 67 mil. dolari şi Estonia cu 63 mil. dolari.

Alte ţări în care s-au strâns finanţări mai mari de 20 de milioane de dolari din ICO-uri sunt: Polonia – 45 mil. dolari, Costa Rica – 28 mil. dolari, Olanda – 27 mil. dolari, Slovenia – 23 mil. dolari şi Hong Kong cu 21 mil. dolari.

„Ei (guvernul elveţian n. red) vor ca Elveţia să fie locul unde se întâmplă, dar nu vor să fie văzuţi ca ”Vestul Sălbatic”. Este pragmatismul tipic elveţian”, spune Martin Eckert, partener MME, firmă elveţiană de avocatură.

Pionierii mediului digital spun că Elveţia a ajuns un centru pentru ICO-uri deoarece acolo există un nucleu de investitori bogaţi şi specialişti IT. Localitatea micuţă Zug, în apropeiere de Zurich, a devenit neoficial „Crypto Valley”. Asociaţia Crypto Valley spune că primeşte zilnic 5 până la 10 cereri de la start-up-uri din întreaga lume interesate de cum să organizeze un ICO elveţian.

Un alt motiv pentru succesul fenomenului cripto în Elveţia este deschiderea către inovaţie e acestei ţări. ”Autorităţile de reglementare elveţiene sunt printre puţinele din lume care chiar deţin un nivel de înţelegere profund al tehnologiei şi al modului în care aceasta funcţionează”, mai spune Martin Eckert.

SUA şi unele ţări din UE au lansat un avertisment privind pericolele ICO-urilor, iar China şi Coreea de Sud le-au interzis.

Autărităţile de reglementare din Elveţia, Gibraltar, Insula Man, Insulele Cayman şi Mauritania s-au declarat favorabile fenomenului Cripto. Cele care au îndemnat la precauţii privind curentul au fost: SUA, Regatul Unit, Hong Kong, Canada, Asuralia, Singapore, iar cele care s-au declarat împotriva fenomenului cripto au fost China, Coreea de Sud, Vietnam şi Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO