Bănci și Asigurări

Ţintele UniCredit: creşterea finanţărilor şi atenţie la riscul de credit

Răsvan Radu, , preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank. Foto Răzvan Lupică

Răsvan Radu, , preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank. Foto Răzvan Lupică

Autor: Razvan Voican

14.03.2014, 00:05 202

Menţinerea atenţiei asupra riscului de credit şi gestionarea portofoliului de credite cu întârzieri la plată fac parte din direcţiile strategice ale UniCredit Ţiriac Bank pentru anul acesta, afirmă Răsvan Radu, preşedintele executiv al băncii.

În 2013 provizioanele pentru credite neperformante au sărit cu peste 70% la nivel individual (fără includerea companiei de credite de consum afiliate), ajungând la 690 mil. lei şi anulând practic profitul operaţional care crescuse cu 13% faţă de 2012. Costul riscului a urcat de la 2,54% în 2012 la 4,38% în 2013, incluzând expuneri extrabilanţiere, iar banca a reacţionat prin creşterea gradului de acoperire a portofoliului depreciat (calculat conform metodologiei grupului) de la 34,4% la 45,3%. Alte bănci mari au ajuns cu gradul de provizionare la 60% şi chiar mai sus.

UniCredit Ţiriac Bank afişează pentru 2013 o pondere de 11,5% a creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile, comparativ cu 10,84% pe 2012.

O altă direcţie strategică pentru bancă în acest an este creşterea volumului finanţărilor „într-un mod sustenabil“ în paralel cu diversificarea surselor de finanţare. În 2013 volumul de credite corporate a scăzut cu 2,2%, dar cota de piaţă aferentă a băncii a crescut uşor de la 9,6% la 10% conform calculelor proprii. Portofoliul de credite s-a diminuat cu 2,6% pe segmentul multinaţionalelor, dar a urcat cu aproape 3% pe cel al companiilor de talie medie.

În acelaşi timp, creditele pentru IMM-uri au urcat cu circa 11%, pornind însă de la o bază istorică mai redusă.

O prioritate aparte pentru UniCredit va fi şi anul acesta creşterea finanţărilor pentru proiecte cu fonduri europene, banca fiind interesată să se implice în mecanismul de absorbţie a fondurilor.

În 2013 facilităţile aprobate pentru proiecte cu fonduri nerambursabile au depăşit 600 mil. euro. Anul trecut autorităţile s-au arătat interesate să includă băncile în procesul de evaluare a proiectelor cu fonduri europene, însă proiectul a rămas la stadiul de discuţie.

Răsvan Radu spune că UniCredit este preocupată în continuare de dezvoltarea de programe şi produse pentru creşterea satisfacţiei clienţilor. După preluarea portofoliului de retail al RBS, banca a ajuns la o cotă de piaţă de aproape 6% la creditele pentru persoane fizice, incluzând împrumuturile vândute de compania de credite de consum, respectiv de 4% la depozitele de retail, care au avansat cu aproape 25% anul trecut. Astfel, raportul credite/depozite s-a redus de la 12% la 116%.

Cât priveşte eficienţa operaţională, raportul cost/venit s-a situat anul trecut sub pragul de 50%, inclusiv ca urmare a închiderii a 20 de unităţi, rămânând 188.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO