ZF 24

Tiparul creşterii depozitelor bancare în criză: 8 mld. lei pe an

Tiparul creşterii depozitelor bancare în criză: 8 mld....

Autor: Ciprian Botea

29.04.2014, 00:07 531

Creşterea medie anuală a volumului depozitelor atrase de bănci de la clienţii persoane fizice a fost de circa 8 miliarde de lei (1,8 mld. euro) între anii 2010 şi 2013, populaţia ajungând astfel la un stoc total al economiilor la bănci de 130 miliarde de lei (29 mld. euro), potrivit datelor BNR.

În primul trimestru din acest an s-au adăugat numai 700 mil. euro la stocul de depozite, în condiţiile unui declin lunar puternic în luna martie.

După un salt spectaculos de peste un miliard de lei înregistrat în luna decembrie 2013 şi o creştere relativ stabilă în primele două luni din acest an, depozitele populaţiei au făcut un pas înapoi de 1,3 miliarde de lei luna trecută.

Analiştii se aşteaptă ca odată cu revenirea economiei şi a consumului, dar şi pe fondul reducerii ratelor de dobândă, ritmul de creştere al economisirii să se tempereze în acest an. „Mă aştept ca cererea internă să îşi revină începând din 2014, ceea ce ar putea duce şi la o decelerare a ritmului de acumulare a depozitelor în economie“, spune Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia lui Mihai Pătrulescu, senior economist al Uni­Credit Ţiriac, despre evoluţia depozitelor 

- valoarea depozitelor in lei ale populaţiei; date despre depozitele în valută

- structura deponenţilor, evoluţia consumului 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO